Klasna stratifikacija u socijalističkoj Jugoslaviji

Rory Archer, Igor Duda i Paul Stubbs uredili su zbornik posvećen društvenim nejednakostima i nezadovoljstvima u jugoslavenskom socijalizmu.

piše:
Vatroslav Miloš
zagreb_cvjetno_630

Piše: Vatroslav Miloš

Knjiga Social Inequalities and Discontent in Yugoslav Socialism upravo izlazi za Routledge, uglednu britansku izdavačku kuću specijaliziranu za humanističke i društvene znanosti, a ideja za njezino objavljivanje razvila se tijekom radionice Bringing class back in: The dynamics of social change in (post-) Yugoslavia održanoj krajem 2012. u Mariji Bistrici u organizaciji Sveučilišta u Grazu, njegovog Centra za studije jugoistočne Europe i Zaklade Friedrich Ebert. Rory Archer, Igor Duda i Paul Stubbs na temelju rasprava i tema i tekstova proizašlih iz te radionice uredili su zbornik posvećen klasnoj stratifikaciji u društvu koje je – unatoč načelno proklamiranoj besklasnoj politici – svejedno bilo obilježeno nejednakostima i nezadovoljstvom.

“Socijalističke zemlje poput Jugoslavije”, pišu u uvodu knjige Archer, Duda i Stubbs, “legitimitet su gradile na ideji društvene jednakosti. Unatoč tome, društvena je stratifikacija obilježavala je jugoslavensko društvo i samo se – tijekom postojanja države – povećavala. Do 1980-ih zemlja je bila podijeljena i po nacionalnim i po društveno-ekonomskim osnovama”.

Razumijevanju tog procesa svakako doprinose tekstovi “Paid by the workers, occupied by the bureaucrats: housing ineqalities in 1980s Belgrade” Roryja Archera, “Education, conflict and class reproduction in socialist Yugoslavia” Jane Bacevic, “Of social inequalities in a socialist society: the creation of a rural underclass in Yugoslav Kosovo” Isabel Strohle, i drugi, koje potpisuju Ana Dević, Julija Sardelić, Brigitte Le Normand, Goran Musić, Ana Hofman i Polona Sitar te Igora Duda. Urednici i autori, ističe se u uvodniku, željeli su vratiti klasu u jugoslavensku historiografiju i fokus premjestiti s regionalnih na socijalne diferencijacije unutar određenih zajednica. 

“Ova knjiga je ulog u razumijevanje moći, klase i krize u jugoslavenskoj regiji”, istaknula je Catherine Baker, recenzentica izdanja i predavačica na Sveučilištu u Hullu.

Rory Archer je doktorant zaposlen na Sveučilištu u Grazu i istraživač u Centru za studije jugoistočne Europe, Igor Duda docent je na Odsjeku za povijest pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te istraživač u tamošnjem Centru za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma, a Paul Stubbs znanstveni savjetnik na zagrebačkom Ekonomskom institutu.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano