Potencijali socijalne uključivosti

Predavanjem Etnografije popularnih kultura Tomislava Pletenca u CKT-u počinje ciklus predavanja o različitim društvenim potencijalima popularne kulture u Hrvatskoj.

piše:
Martina Domladovac
Oblivious_dude_pop_culture_630

FOTO: Oblivious dude, Pop culture / Flickr

Piše: Martina Domladovac

Centar za kulturu Trešnjevka organizira interdisciplinarni projekt Popularna kultura i socijalna uključenost koji će se, kako ističe njegov autor Zlatko Bukač, kroz ciklus predavanja baviti popularnom kulturom u Hrvatskoj i načinima na koji je ona katalizator socijalne isključenosti te njenih potencijala na polju socijalne uključivosti.

“Kroz akademsko i stručno proučavanje popularne kulture (preko filma, stripova, književnosti, reality show programa, sporta, novina i televizije) predavanjima će se ukazati na različite diskurse o mladima, osobama s invaliditetom, rasi, etnicitetu, rodu i naciji koji su postali dio ideologije koja oblikuje današnje suvremene identitete te pridonosi i konstruira stigme, diskriminaciju i kršenje ljudskih prava”, ističe se u najavi projekta i dodaje: “Kulturni teoretičar i politički aktivist Stuart Hall u svojim je radovima o popularnoj kulturi govorio kako je popularna kultura prostor borbe između dominantnih i subordiniranih društvenih grupa. (Stuart Hall, 1981, Bilješke uz dekonstruiranje “popularnog”). Upravo s tom premisom ovaj projekt će pokušati dati odgovor na pitanje koje grupe se danas u Hrvatskoj bore za ovaj prostor i kako taj prostor ima utjecaja na svakodnevni život građana i građanki, toleranciju, predrasude i ostale društvene probleme s kojima se današnje hrvatsko društvo susreće”.

U koštac s problemima i potencijalima popularne kulture, kroz teme kao što su Književnost i popularna kultura: “dugo” 19. stoljeće i njegovi ishodi, Politika pamćenja socijalizma u suvremenoj hrvatskoj književnosti i popularnoj kulturiMože li popularna kultura biti emancipacijska?, Popularna kultura i farmacijsko-pornografski kapitalizam hvatat će se Dean Duda, Mario Vrbančić, Maša Kolanović, Hajrudin Hromadžić, Senka Božić Vrbančić i drugi.  

Predavanja će se održavati svakog utorka od početka studenog pa do polovice prosinca, izuzev prvog predavanja koje u srijedu, 2. studenog na temu Etnografije popularnih kultura drži Tomislav Pletenac

Objavljeno
Objavljeno

Povezano