Ima li pilota u avionu?

U novom nastavku birokratske tragikomedije u režiji Vlatka Previšića i Damira Borasa, raspušten je Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

piše:
Vatroslav Miloš
uskoro_plenum_630 FOTO: Akademska solidarnost

Piše: Vatroslav Miloš

Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučio je jednoglasno poništiti izbore za Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Izbori održani 25. i 26. ožujka 2015. godine poništeni su jer postupak izbora nije proveden na način propisan Zakonom o studentskom zboru i sveučilišnim Pravilnikom o izborima te statutom Filozofskog Fakulteta. Naime, nakon što je dekan tog fakulteta Vlatko Previšić u lipnju ove godine zatražio upravni nadzor nad postupkom njegova razrješenja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa potvrdilo je da je Fakultetsko vijeće sastavljeno protivno važećim propisima i zakonima. Prema nalazima MZOS-a, izvještava Srednja.hr, umjesto zakonom predviđenih 15 posto, studentski predstavnici čine 14,6 posto Fakultetskog vijeća, Studentski zbor nije donio Statut te koristi pečat “čiji se oblik, boja, dimenzije i tekst mogu propisati odredbama Statuta”. Sukladno tome odluka o razrješenju Previšića je nevažeća, a rektor Damir Boras će naknadno odlučiti o datumu održavanja novih izbora. 

Nastavak je to birokratske tragikomedije započete pokušajem sprovođenja spornih ugovora o zajedničkom izvođenju nastave s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, protiv kojih se izjasnilo čak 70 posto studenata Filozofskog fakulteta, kao i daljnjih opstrukcija dekana Previšića u pokušaju da spriječi vlastito razrješenje. Prošloga smo tjedna tako doznali i da je Previšić podnio kaznene prijave protiv Branke Galić i Nadežde Čačinovič koje su, tvrdi, “organizirale nelegalni nastavak sjednice” Vijeća Filozofskog fakulteta na kojoj se trebalo glasati o njegovom razrješenju.

Podsjećamo, s te je sjednice odaslano priopćenje Inicijative članova Vijeća Filozofskog fakulteta u kojem stoji: “Dekanova opstrukcija sjednice Vijeća pokušaj je proizvodnje pravnog kaosa i posve je sukladna dosadašnjem modelu njegova rada, utemeljenom na prikrivanju važnih informacija, lažima, ucjenama, zastrašivanju, klijentelizmu, trgovini radnim mjestima i nepoštivanju odluka Vijeća. Današnja sjednica još je jednom potvrdila da dekan Previšić radi protiv interesa vlastite ustanove i dokazala da je njegovo razrješenje jedini demokratski izlaz iz talačke situacije u kojoj se Filozofski fakultet trenutno nalazi”. 

Istovremeno, od Akademske solidarnosti doznajemo da je Previšić otišao i korak dalje, pa je studentima i studenticama zabranjeno korištenje prostorije A-015, tradicionalnom mjestu susreta različitih studentskih inicijativa još od početka devedesetih, a angažirao je i privatnu zaštitarsku tvrtku koja, za sada, studente i studentice onemogućava tek u postavljanju plakata.

“Ne bojte se, ovo neće ovako završiti”, poručuju studenti, profesori, radnici i aktivisti iz Akademske solidarnosti, “Možda to još niste shvatili, ali vaše je vrijeme gotovo. Ovakvo je gušenje slobode govora na jednoj akademskoj instituciji, nakon svih manipulacija i korupcije samo još jedna stavka na već podužoj listi. Otići ćete u ropotarnicu prošlosti kao najgori i najomraženiji dekan u povijesti FF-a”.

Prema plakatima koje s hodnika na javnom fakultetu revno skidaju privatni zaštitari, uskoro će plenum. To je, za sada, sasvim dovoljna najava za moguće razrješenje eskalacija na Filozofskom fakultetu.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano