Feminizmi u umjetnosti

Umjetnička akademija u Splitu najavila je novi kolegij Feminizmi i društvene promjene u suvremenim umjetničkim praksama. 

 

sanja_ivekovic_moma_630

Na odsjeku za Film i video Umjetničke akademije u Splitu organiziran je novi fakultativni kolegij naslova Feminizmi i društvene promjene u suvremenim umjetničkim praksama koji će voditi mr.sc. Danijela Mandušić (umjetničkog imena Natasha Kadin). Kolegij ostaje otvoren za sve zainteresirane polaznike dodiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija Sveučilišta u Splitu.

Kako je istaknuto, ovaj kolegij novost je u kurikulumu UMAS-a, ali i cjelokupnog Sveučilišta u Splitu na sadržajnoj i metodološkoj razini. Sadržajno se ovom temom još nitko nije sveobuhvatno bavio u okviru viskoobrazovnih kurikuluma, a metodološka novina je interdisciplinarni pristup putem kojeg se studentima, nakon teorijskog i povijesnog pregleda, omogućuje sudjelovanje u realizaciji projekta ili događanja te osigurava osnovna praktična znanja i iskustva.

Kolegij će biti podijeljen u dva ciklusa – u prvom semestru studenti će biti upoznati s osnovnim teorijama feminizma, feminističkom, ali i općenito društveno angažiranom umjetnošću od 1970-tih godina do danas, s posebnim naglaskom na umjetnosti s područja jugoistočne Evrope, dok će u drugom semestru, zajedno s mentoricom, osmisliti i organizirati međunarodnu izložbu i konferenciju na temu iz kolegija. Također, od studenata se očekuje završni rad po izboru, što znači da će moći birati žele li napraviti znanstveno-teorijski ili umjetnički rad (performans, video, javnu umjetničku akciju itd.). Najbolji radovi biti će uvršteni u projekt izložbe i konferencije te će biti objavljeni u publikaciji.

Među gostujućim predavačicama izdvajaju se umjetnice Sanja Iveković, Tanja Ostojić i Sandra Sterle te kustosice Ivana Bago i Kathly Rae Huffman. Organizatori projekta su Umjetnička akademija u Splitu i umjetnička organizacija Mavena

Sva dodatna pitanja, kao i prijave (s kratkim životopisom i motivacijskim pismom) možete poslati na email udruge Mavena, zaključno do 1. listopada. Predavanja će krenuti 5. listopada u plavoj dvorani Umjetničke akademije u Splitu. 

Izvor: UMAS

 
Objavljeno
Objavljeno

Povezano