Zanemareni aspekti poznatog

Novi dvobroj Sarajevskih sveski posvećen je djelu i nasljeđu filozofa i pisca Radomira Konstantinovića, a donosi i portret američke pjesnikinje i spisateljice Djune Barnes.

djunabarnes_630

Glavna tema novog dvobroja Sarajevskih sveski (41-42) posvećena je djelu i nasljeđu velikog srpskog filozofa i pisca Radomira Konstantinovića, autora renomirane i još uvijek inspirativne Filozofije palanke.

Vladimir Biti otkriva važnost naizgled formalnih bilješki o mjestu i nastanku djela u Konstantinovićevom opusu, dok Ivana Perica istražuje dosad zanemaren i nezapaženi aspekt djetinjstva i dječjeg pogleda na svijet u nekim djelima Radomira Konstantinovića. Davor Beganović piše o granici u pomalo zapostavljenom djelu Daj nam danas, a Stijn Vervaet čita Konstantinovićevog Ahasvera u svjetlu Holokausta i literature o Holokaustu. U fokusu su teksta Branislava Jakovljevića oni aspekti Konstantinovićevog djela nastali prije kapitalne Filozofije palanke, a Tanja Zimmerman kritički istražuje svekoliku recepciju Palanke i njenu mitologizaciju u postjugoslavenskim kontekstima. Marija Mitrović istražuje dosad zanemarene aspekte značenja Pentagrama, dok Andrea Lešić propituje osobno prijateljstvo Radomira Konstantinovića i Samuela Becketta u svjetlu različitosti njihovih poetika, opusa i estetskih uvjerenja.

U prvom licu o konceptima trans-umjetnika i cis-umjetnika piše Goran Stefanovski, a Dijalog ovaj put vode dvoje hrvatskih spisatelja različitih generacija: Daša Drndić i Goran Ferčec. Nemamo kamo pobjeći, zaključak je i naslov ovog inspirativnog dijaloga dvoje umjetnika o granicama, putovanjima, upletanju osobnog i obiteljskog u vlastita književna djela.

Milica Nikolić nastavlja za Sveske pisati svoj Dnevnik čitanja u kojem sažeto i britko opisuje knjige i autore s kojima se susreće, preporučujući ih čitateljima. Ovaj put Dnevnik sadrži opaske o Miri Otašević, Simonu Simoviću, Nenadu Miloševiću i drugima.

Moj izbor u ovom broju vrši bosanskohercegovački pjesnik Hadžem Hajdarević koji čitateljima nudi svoj izbor suvremenog crnogorskog pjesništva, pa tako možete čitati pjesme Milorada Popovića, Pavla Goranovića, Bogića Rakočevića, Velimira Ralevića i Dragane Tripković.

Pasoš/Putovnica stalna je rubrika u Sveskama gdje se predstavljaju autori i autorice koji ne pripadaju zemljama Zapadnog Balkana ili južnoslavenskog govornog područja, a u ovom broju fokus je na Švedskoj, pa tako Sveske donose antologiju suvremene švedske poezije. Možete čitati pjesme renomiranih i nagrađivanih autora Marie Silkeberg, Pära Hanssona, Ide Börjel i Johannesa Anyurua.

Manufaktura u ovom broju sadrži mnoštvo nove poezije, proze, eseja i kraćih naučno-istraživačkih studija. O pamćenju, zaboravu i zavičaju u romanu Ludwiga Bauera Zavičaj, zaborav piše Ivana Seletković, dok Merima Omeragić problematizira mogućnost i ograničenja debalkanizacije rodova, uz kratak pregled razvoja feminističke misli i aktivizma na području bivše Jugoslavije.

Također, Miklavž Komelj donosi portret američke pjesnikinje i spisateljice Djune Barnes, pomalo zapostavljene, ali nanovo otkrivene važne figure anglosaksonske književne avangarde s početka 20. stoljeća.

Glavni je i odgovorni urednik Sveski Velimir Visković, a izvršna urednica Vojka Smiljanić-Đikić.

Sarajevske sveske možete čitati na službenoj stranici.

Izvor: Sveske

Objavljeno
Objavljeno

Povezano