Zajedno smo jači

Makedonska nezavisna kulturna scena udružila se u zajedničku zagovaračku platformu. 

zajednistvo_grupa_630

Predstavnici makedonske nezavisne kulturne scene 22. svibnja oformili su krovnu udrugu. Jadro, u prijevodu jezgra, za sad okuplja petnaestak kulturnih organizacija većinom iz Skoplja, a za predsjednicu je izabrana Iskra Gešoska iz Kontrapunkta. Novoosnovana udruga djelovat će kao neprofitna, inkluzivna, participativna i zagovaračka platforma za jačanje nezavisnog kulturnog sektora i njegovog utjecaja u kreiranju i realizaciji kulturne politike, kao i za poticanje procesa demokratizacije u kulturi, društvu i civilnom sektoru uopće. 

Osim Kontrapunkta, asocijaciju čine udruge Pres to exit, Buden teatar, Lokomotiva, Centar za savremenu umetnost, Institut za slobodne misli NISMA, Stotrojka, F.R.I.K, Line I+M, Ploštad Sloboda i Centar za dramsku umetnost T-haus iz Skoplja te Fakultet za raboti što se ne učat i Mladinski kulturni centar iz Bitole. Kako je najavljeno, do kraja svibnja bit će upućen poziv i drugim makedonskim udrugama, neformalnim grupama i pojedincima kako bi zajednički pridonijeli rješavanju ključnih pitanja rada nezavisne kulturne scene. Konkretno, Jadro planira zagovarati na području prostornog planiranja, zakonodavstva i suradnje s ostalim akterima civilnog društva.

Prema navodima predstavnika nezavisne kulture scene u Makedoniji, združeno djelovanje korak je prema demokratizaciji društvenih i kulturnih prostora koji će omogućiti bolju artikulaciju na području kulture, kulturne politike, samoorganizirane umjetničke produkcije i kulturnog aktivizma. Glavne aktivnosti Jadra te u njemu ujedinjenih pojedinaca i neformalnih grupa na nezavisnoj kulturnoj sceni, bit će usmjerene ka osiguravanju šire vidljivosti društvenog značaja nezavisnog kulturnog sektora, ponajprije preko kontinuiranog predstavljanja programskih aktivnosti, zalaganja za stabilan razvoj sektora, jačanje njegovog značenja u širem društvenom kontekstu te kroz aktivan razvoj alternativne kulturne prakse na nacionalnom, lokalnom i regionalnom nivou.

Kako je naglašeno, cilj udruženih nezavisnih kulturnjaka iz Makedonije jest postati proaktivnim sudionikom procesa odlučivanja i razvojne dinamike kulture. Kroz ovu platformu kultura će biti stimulirana kao stalan proces dinamičnih, heterogenih ideja, identiteta i formi umjetničkog izražavanja.

KP / Jadro

Objavljeno
Objavljeno

Povezano