Zadar sanja lijepe snove

Zadar snova, međunarodni kazališni festival posvećen suvremenim izvedbenim umjetnostima, u svom šesnaestom izdanju donosi zanimljiv program.

medejin_krik_630

Program šestu godinu za redom prati Revija svjetskog kratkog filma u Sv Donatu. 

Otvaranje će pripasti Ivici Buljanu čiju redateljsku karijeru festival prati od samih početaka, a koji serije uspjeha na međunarodnoj sceni u ovoj godini obogaćuje Prešernovom nagradom, najvišim priznanjem Republike Slovenije na području umjetnosti. Njegova nova predstava U samoći pamučnih polja, Bernard-Marie Koltesa, s Robertom Waltlom i Markom Mandićem u glavnim ulogama, u koprodukciji Mestnog gledališča Ptuj, Mini teatra, Novog kazališta i Maribora 2012, Europske kulturne prijestolnice – hrvatsku premijeru imat će u Zadru 6. kolovoza.

Medejin krik, koprodukcija slovenskog Inner World Theatrea i Zadra snova, nakon zapaženih igranja na najvećim međunarodnim festivalima, preko Italije, Grčke, Rusije i ove jeseni Kine, bit će ponovno izvedena u virtuoznoj izvedbi Mojtine Jurcer i, zaokružujući tako petogodišnji ciklus,  u novom se produkcijskom ruhu vratiti na mjesto postanka, u Sv Donat, 7. kolovoza. Miljenici festivalskih pozornica Theatre Irrwisch u obiteljskom uličnom teatru za velike i male, s čak tri predstave, Wegenstreit’s guests, The Mudjumping i Let it burn! dolaze iz austrijske prijestolnice na Kalelargu.  Nastupit će 8. i 9. kolovoza. Malo je dovoljno, recentna produkcija Muzičkog salona i Teatra ITD, predstavlja glazbeno scensko putovanje Aleksandra Stojkovića, frontmana banda Goribor, u glazbenoj pratnji Adama i Nenada Sinkauza (East Rodeo). Više od glazbe i više od riječi, u Sv Dominiku, 9. kolovoza.

Svršimo s Božjim sudom – part one  rad je inspiriran Antoninom Artaudom. Jedno od njegovih posljednjih djela, koje je skinuto s programa radija dan uoči prvog emitiranja 1948. godine,  poslužilo je kao predložak novm autorskom projektu Senke Bulić u koprodukciji Kazališta Hotel Bulić i Tvornice kulture. Na programu festivala bit će izveden u Sv Dominiku, 10. kolovoza. Pariški OrianTheatre Company, Escola Municipal de Dansa de Celrà & Théâtre Atenue (Španjolska) i Zadar snova u međunarodnoj koprodukciji predstavljaju etc, etc. (Are you mad, Mr Artaud?) – predstavu inspiriranu životom Antonina Artauda čiji umjetnički puls ne jenjava osamdeset godina nakon svog vremena.

Festivalskoj premijeri, 11. kolovoza u Kazalištu lutaka, prethodit će audicija za hrvatske izvođače i radionica Meditative Dance koje će voditi koreograf i redatelj predstave Mehdi Farajpour. Damir Bartol Indoš  nastupit će 12. kolovoza s multimedijalnim projektom Kriegspiel – Igra rata, u produkciji DB Indoš House of Extreme Music, Perforacija, Teatra ITD i Muzičkog Bienallea, kojeg izvodi s Tanjom Vrvilo, Helge Hinteregger i Ivanom Marušićem Klifom. Revija svjetskog kratkog filma na programu je u uhodanom ritmu,  tijekom pet dana bit će prikazano trideset naslova s Tabor film festivala i Program EFA. Projekcije će biti organizirane u Sv Donatu, od 8. kolovoza.  

Festival će biti održan od 6. do 12. kolovoza. 

Izvor: Zadar snova

Objavljeno
Objavljeno

Povezano