Proslava živosti plesne scene

Nagrada strukovnih udruga suvremenog plesa dodijeljena je u pet kategorija, obilježivši kraj godine ispunjene velikim brojem premijera i novih inicijativa.

Nastasja Šefanić Kralj. FOTO: Neven Petrović. Izvor: PULS

Ovog ponedjeljka, 21. studenog u KunstCaffeu održana je dodjela Nagrada strukovnih udruga suvremenog plesa Republike Hrvatske u organizaciji udruga Udruge plesnih umjetnika Hrvatske (UPUH) i Udruge profesionalnih plesnih umjetnika PULS (UPPU PULS). Bila je to prilika da se (većinski zagrebačka) plesna scena okupi uživo, nakon što je protekle dvije godine dodjela održana putem online platformi. Stoga ne čudi da je na kraju godine, obilježene velikim brojem premijera i novih inicijativa koje donose osvježenje na plesnoj sceni, prostor KunstCaffea bio dupkom ispunjen plesačima_cama i suradnicima_ama plesne umjetnosti. Ceremoniju dodjeljivanja nagrada vodio je glumačko-plesni dvojac Ivan Pašalić i Ema Kani, a glavni dio dodjele odvijao se prilično brzim tempom uz povremene glazbene stanke u odabiru Šimuna Stankova koji je bio zadužen za glazbeni repertoar tijekom večeri.

Program je sam po sebi bio neformalnog i ugodnog karaktera, fokus je bio ponajviše na živom okupljanju i druženju čemu je pridonijela jezgrovita podjela Nagrada u pet kategorija: za najbolju koreografiju, najbolju pojedinačnu izvedbu, najbolju kolektivnu izvedbu, najperspektivnijeg_ju plesnog_u umjetnika_cu i Posebna nagrada za izuzetan umjetnički doprinos plesnoj sceni i zajednici. Prema objašnjenju voditelja, ove se godine za nominaciju nije bilo potrebno prijaviti – svi članovi plesnih udruga bili su nominirani, a u uži krug se ulazilo glasovanjem samih udruga. Raspored dodjele izmjenjivao se i s nagradnom igrom gdje su prisutni gosti imali prilike osvojiti ulaznicu za kazališne i plesne predstave na pozornicama zagrebačkih scena kao što su ZKM, &TD, KunstTeatar i ZPC. Također, nastupile su i članice glazbeno-plesnog zbora pod vodstvom Lane Hosni koja naglašava “falš-friendly” karakter grupe nastale tijekom seta radionica tjelesno-vokalnog laboratorija koje su se odvijale prošlog mjeseca pod nazivom Glasno pitanje.

FOTO: Urh Pirc

Nagradu za najbolju pojedinačnu izvedbu nominirane su Ana Kreitmayer, Lana Hosni i Nastasja Štefanić Kralj koja ju je i osvojila za rad na predstavama Kvartet fff, Moja babusja ne poznaje izraz biopower i Salto Animato. Za najbolju kolektivnu izvedbu nominirani su Škvarda (Prve 3), Studio za suvremeni ples (Figure figure) i dvojac Anne Javoran i Viktorije Bubalo koje su, uz ovu, osvojile i Nagradu za najbolju koreografiju za predstavu Strahovi malih razlika. Za istu nagradu bile su nominirane predstave O rozoj budućnosti Ane Kreitmeyer i Soma diva Lane Hosni. Posebna nagrada dodijeljena je Studiju za suvremeni ples za doprinos razvoju suvremenog plesa u Hrvatskoj tijekom svojih 60 godina postojanja. Za kraj, Nagradu za najperspektivniju mladu umjetnicu osvojila je Jovana Zelenović, a među nominiranima bili su još Anika Cetina, Viktoria Bubalo, Anna Javoran i Šimun Stankov.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura na prekretnici koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano