Za sve postoji prvi put

Dodjelom nagrada, koje se ove godine dodjeljuju prvi put, završio je filmski dio Subversivea Festivala.

zemlja_nade_630

U okviru festivala od prikazano je pedesetak dokumentarnih i igranih filmova, među kojima je i televizijski dokumentarac Neispričana povijest Sjedinjenih Država Olivera Stonea. Američki filmski redatelj ovom je prilikom nagrađen je nagradom Wild Dreamer za životno djelo Subversive Film Festivala. “Važno je da istočna Europa zadrži svoj identitet, ali da u ovom trenutku sve više propituje zapadnu Europu i SAD”, izjavio je Stone.

Nagradu Wild Dreamer za najbolji dokumentarni film osvojio je Slatki brod Daniela Vicarija o drami 20 tisuća albanskih izbjeglica s broda Vlora koji je 1991. uplovio u Bari. Istoimenu nagradu u konkurenciji igranog filma dobio je Zemlja nade kontroverznog japanskog redatelja Siona Sona. Publika je najboljim proglasila dokumentarni film Put Madrida Sylvaina Georgea koji je kamerom pratio velike španjolske prosvjede aktivista pokreta 15M u kojima je i sam sudjelovao. Najbolji dokumentarac birao je žiri u kojem su bili Ankica Čakardić, Igor Bezinović i Dragan Jurak, a najbolji igrani film odabrali su Mima Simić, Hana Jušić i Mario Kozina.

U povodu skorašnje ulaska Hrvatske u Europsku uniju, koji koincidira s najdubljom krizom u povijesti Unije, 12. svibnja održao se okrugli stol Utopija Europske unije, kojim je započeo konferencijski dio Subversive Festivala. Na okruglom stolu sudjelovali su talijanski marksistički teoretičar i aktivist Franco B. Bifo, politologinja i aktivistkinja Susan George te grčki ekonomist Yanis Varoufakis.

Izvor: Culturenet / Na fotografiji: Sion Sono, Zemlja nade, 2012

Objavljeno
Objavljeno

Povezano