Za nove prostore društvenosti

Namjera je konferencije "Otvoreni grad" u staroj bolnici u Vlaškoj založiti se za razvoj Interkulturnog društvenog centra u Zagrebu te daljnji razvoj civilno-javnih partnerstava.

interkulturni_drustveni_vrt_630 Kampanja za Interkulturni društveni centar: društveni vrt u Trnju, FOTO: Zagreb: otvoreni grad?/Facebook

Piše: Matija Mrakovčić

Konferencija Otvoreni grad – prema Interkulturnom društvenom centru održat će se u Zagrebu od 13. do 15. listopada, u staroj vojnoj bolnici u Vlaškoj 87. Konferenciju organizira Operacija grad: Upgrade, platforma organizacija civilnog društva okupljena s namjerom da dosadašnja nastojanja iznalaženja sistemskih rješenja za problem neadekvatne prostorne infrastrukture za djelovanje nezavisne kulture i civilnog društva nadogradi konceptualizacijom modela, utvrđivanjem potreba i izgradnjom uvjeta za uspostavljanje društveno-kulturnog centra kao integralnog modela koji odgovara na potrebe šireg civilnog društva i lokalne zajednice. Platforma je u kampanji za interkulturalni društveni centar već pokrenula zajednički vrt u Trnju, u suradnji s Parkticipacijom, te organizirala događaje diljem Zagreba.

Pored osiguravanja povećanog pristupa kulturi i kreativnim aktivnostima, društveno-kulturni centri su prostori u kojima se ostvaruje socijalna integracija kroz razvoj raznovrsnih interkulturnih programa. Takvi programi su usmjereni različitim manjinama, te povećavaju njihovu vidljivost u društvu, potiču njihovo aktivno uključivanje u zajednicu te promoviraju njihova prava. Društveno-kulturni centri mogu postati ključna poluga društvenog poduzetništva te time mogu snažno doprinijeti socijalnom uključivanju i zapošljavanju te sveukupnom društveno-ekonomskom razvoju. To su također prostori u kojima bi se mogli provoditi različiti oblici neformalnih edukacijskih programa kojima se potiče cjeloživotno obrazovanje različitih društvenih skupina.

Trodnevni program konferencije sastoji se od predavanja, diskusija, kulturnog programa i radionica. Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, no prijave su obavezne do 10. listopada.

“Na konferenciji ćemo kritički sagledati potrebe i probleme današnjih gradova, odnosno na koji način društveno-kulturni centri mogu doprinijeti smanjenju siromaštva, socijalne isključenosti i zagađenja te na koji način potiču integraciju. Integraciju ovdje promatramo kao dvosmjeran proces uključivanja novih i starih članova društva koji se nalaze u istom vremenu i prostoru. Sagledat ćemo ovaj suvremeni fenomen iz perspektive kritike i primjera dobrih praksi na razini raznih iskustava zemalja EU te s ciljem kreiranja konkretnih prijedloga, modela i rješenja. Sve nas to zanima u aktualnom kontekstu razvoja gradova koji često potiču daljnju privatizaciju gradskih prostornih resursa i komunalnih usluga s jedne strane i obrane zajedničkih urbanih dobara, prava pristupa resursima i uključenost u upravljanje gradom s druge strane”, najava je konferencije. 

Namjera je konferencije predstaviti moguće odgovore koje civilnodruštveni programi u partnerstvu s lokalnom zajednicom nude u vidu razvoja društveno-kulturnih centara te važnost daljnjeg razvoja civilno-javnih partnerstava kao primjera demokratizacije upravljanja zajedničkim dobrima. U mapiranju prilika za razvoj ovakvih centara u kontekstu instrumenata podrške EU, primjera dobrih praksi iz Europe te predstavljanju iskustava inicijativa iz Hrvatske koje se zalažu za razvoj društveno-kulturnih centara, sudjelovat će, među ostalim, Rustom Bharucha (School of Arts and Aesthetics at Jawaharlal Nehru University, New Delhi, Indija), Werner Wiartalla (ufaFabrik, Berlin), Zuzanne Ernst Moncayo (Brunnenpassage, Beč), Franjo Steiner (Interkulturelles Zentrum, Beč), Ludvig Duregård (Subtopia, Stockholm) i Emina Višnić (Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade). 

Konferencija se održava na drugom katu zgrade bez lifta. Ukoliko bude potrebno, dolazak na drugi kat bit će omogućen svima kojima je to otežano ili nije moguće. Osim toga, ukoliko postoji potreba za bilo kojim tipom asistencije i/ili prevođenja na znakovni jezik, nužno je to napomenuti u prijavi. Radni jezici konferencije su hrvatski i engleski, a dijelovi konferencije bit će prevođeni. Sve detalje pronađite na službenoj stranici.

Također, na istaknutoj poveznici možete pročitati intervju na engleskom jeziku s koordinatorima platforme, Janjom Sesar i Antunom Sevšekom.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano