Za najbolji scenarij

Scenaristički portal Palunko poziva filmske entuzijaste, kritičare, redatelje i scenariste da sudjeluju u izboru najboljeg filmskog scenarija u 2011. godini.

scenarij_2_480
U kategoriji stranog filma, ističu koordinatori projekta, natječu se svi dugometražni igrani filmovi premijerno prikazani u hrvatskim kinima ili na festivalima nakon 1. siječnja 2011. Na listi mora biti najmanje jedan, a najviše pet filmova. U kategoriji domaćeg filma natječu se ravnopravno svi kratko-, srednjo- i dugometražni igrani filmovi premijerno prikazani u hrvatskim kinima ili na festivalima nakon 1. siječnja 2011. Na listi mora biti najmanje jedan, a najviše tri filma. 
Kako ističu autori poziva: “Napominjemo da ne tražimo najbolji već najbolje napisani film! Iako je jedno od drugog teško odvojivo, pozivamo vas da obratite pažnju na sam pisani predložak, dramaturške slojeve, narativne tehnike, karakterizaciju i motivaciju likova i sve ono za što smatrate da je bilo kvalitetno još na papiru, prije nego li su se redatelj i producent uhvatili posla”.
Svoje liste možete putem elektroničke pošte poslati najkasnije do 27. prosinca u 12 sati.
Palunko je projekt Hrvatskog filmskog saveza pokrenut 2003. godine s ciljem osnaživanja domaće scenarističke scene. Iako je pisanje scenarija najčešće početna točka u procesu stvaranja filma, to je ujedno i dio filmske proizvodnje koji najčešće ostaje skriven od očiju javnosti. Mnogi autori koji se žele baviti scenaristikom u Hrvatskoj najčešće ne znaju – otkuda početi. Zato je tu Projekt Palunko koji kroz niz svojih programa želi pridonijeti vidljivosti domaće scenaristike i pomoći mladim autorima da saznaju sve što ih vezano za scenaristiku zanima. Glavne aktivnosti projekta Palunko su edukacija i informiranje. Na polju edukacije Palunko prvenstveno djeluje organizacijom početničkih i naprednih scenarističkih radionica, ostvarenih u suradnji sa domaćim filmskim festivalima, te organiziranjem scenarističkih tribina, razgovora, natječaja. 
Portal Palunko.org integralni je dio projekta Palunko pokrenut 2011. godine kao prvi domaći portal posvećen isključivo scenaristici. Osim vijesti o Palunkovim aktivnostima, naime, ovdje svi zainteresirani za scenarističke teme mogu pronaći informacije o međunarodnih natječajima, fondovima i radionicama za razvoj scenaristike, a posebna je pažnja posvećena i rasvjetljavanju i obradi raznih tema s područja scenaristike, kako s praktičnog, tako i s teorijskog aspekta. Koordinatori projekta Palunko su Jasna Žmak i Uroš Živanović.
Izvor: Palunko

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano