Zašto nam je umjetnost potrebna?

Izložba Draga umjetnosti pod kustoskim ravnanjem kolektiva WHW bit će otvorena 28. rujna u londonskoj neprofitnoj galeriji Calvert 22.

fokus_grupa_pjevam_630_0

“Draga umjetnosti”, pisao je Mladen Stilinović 1999. godine, “pišem ti jedno ljubezno pismo kako bih te udobrovoljio i potaknuo da me katkad posjetiš”. 

Izložba kustoskoga kolektiva WHW – što, kako i za koga nastaje u atmosferi razočaranosti koju stvara trajan osjećaj neuspjeha zbog činjenice da se pokušaji radikalne prekonfiguracije umjetnosti i općenito proizvodnje kulture uvijek vrlo brzo spektakulariziraju. Draga umjetnosti inzistira na tvrdoglavom ponavljanju onoga što kustoska metoda danas jest. Usmjerena na međupovezanost umjetnosti i politike, i opterećena prirodom “nedjelotvornosti” umjetnosti, ona pokušava postaviti nužna pitanja: Zašto nam je umjetnost još potrebna, i što danas očekujemo od nje? Što ona obećava i što mi zauzvrat obećavamo njoj? I što se događa kad se to obećanje ne ispuni, kad se iznevjeri, ili naprosto iscrpi?

Draga umjetnosti pristupa pitanju autonomije umjetnika i nužnosti umjetnosti radovima koji namjerno zamagljuju odnos između angažiranosti, autoreferencijalnosti i estetike. Zastupljeni radovi proučavaju kako zbunjenost, žaljenje, odnos prema vlasništvu, uspostavljanje i rušenje vrijednosti, podrška i solidarnost utječu na suvremenu umjetničku praksu i na definiranje nečije prakse u odnosu na rasprave o prekonfiguraciji područja umjetnosti i njezina odnosa prema političkome.

Na izložbi Draga umjetnosti sudjeluju Mounira Al Solh i Bassam Ramlawi, Halil Altindere, Rossella Biscotti, Chto delat?, Fokus grupa (Iva Kovač i Elvis Krstulović), Siniša Ilić, Sanja Iveković, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Lutz Krüger, Marina Naprushkina, Hila Peleg u suradnji s Tirdadom Zolghadrom i Antonom Vidokleom, Cesare Pietroiusti, Javna knjižnica (Marcell Mars, Tomislav Medak, Vuk Ćosić), Greg Sholette, Mladen Stilinović i Wendelien Van Oldenborgh.

Izložbu Draga umjetnosti prvi je organizirao i producirao ljubljanski Muzej suvremene umjetnosti Metelkova u studenom 2012. godine. Izložba u londonskoj galeriji Calvert 22 bit će otvorena do 8. prosinca.

Na dan otvaranja izložbe bit će održan razgovor s kustosicama Ivet Ćurlin, Anom Dević, Natašom Ilić i Sabinom Sabolović te sudionikom izložbe Marcellom Marsom koji će predstaviti projekt Javne knjižnice.

Galerija Calvert 22 jedini je neprofitni prostor Ujedinjenog Kraljevstva posvećen sustavnoj prezentaciji suvremene umjetnosti s područja Istočne Europe i Rusije.

Izvor: e-flux / Ilustracija: Fokus grupa, Pjevam da mi prođe vrijeme, 2012.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano