Usmjeriti se na neposredno okruženje

Novi umjetnički i društveni prostor udruge i kustoskog kolektiva [BLOK] bit će otvoren promocijom kataloga trogodišnjeg, ujedno i posljednjeg izdanja UrbanFestivala.

pripremila:
Matija Mrakovčić
baza_630 BAZA, FOTO: Srđan Kovačević

Pripremila: Matija Mrakovčić

Udruga Lokalna baza za osvježavaje kulture – [BLOK] otvara novi umjetnički i društveni prostor na zagrebačkoj Trešnjevci u četvrtak, 28. siječnja, u 19 sati na adresi Adžijina 11. Nakon 15 godina rada, prostor je [BLOK]-u dodijeljen putem javnog natječaja, a zamišljen je kao programsko-radni prostor usmjeren na produkciju suvremene umjetnosti, edukaciju i aktivizam. “Otuda i naziv BAZA kojim želimo istaknuti kako će to biti mjesto proizvodnje, kako umjetničkih radova tako i govora o njima, ne zaobilazeći pritom uvjete u kojima oni nastaju”, napominju iz [BLOK]-a.

Prostor BAZE bit će otvoren promocijom kataloga trogodišnjeg, ujedno i zadnjeg izdanja UrbanFestivala pod nazivom Natrag na trg!. Knjiga okuplja različite mogućnosti odgovora na pitanje kako umjetničkim sredstvima možemo propitivati dominantnu ideologiju. Iako pokrenuta još 2001. godine na valu intenzivne liberalizacije kulturnog polja i bujanja festivala kao proizvodne forme, ova manifestacija posvećena umjetnosti u javnom prostoru vrlo brzo počinje graditi svoju, na neki način, ekscesnu poziciju. Djelujući naglašeno antifestivalski, umjesto u reprezentaciju, svoje resurse ulaže u proizvodnju društveno osjetljivih umjetničkih radova za javni prostor. Festivalski format rasteže do krajnjih granica kako bi više prostora dala umjetničkom istraživanju, radnom procesu, složenosti sadržaja i slobodi forme, a manje atraktivnosti završnog produkta. 

Radovi predstavljeni u ovoj publikaciji odraz su takve politike, heterogeni u formatima, strategijama i temama. Svima je zajednički pokušaj da umjetničkim sredstvima tematiziraju trg kao politički prostor, pretpostavljajući da postoji alternativa njegovoj strateškoj depolitizaciji. Natrag na trg! kao krovna tema i naslov nije uvijek značio i doslovan povratak na trg, pa su intervencije u više slučajeva bile smišljene za samu javnu sferu, shvaćajući trg kao simboličko mjesto na kojem se događa kolektivna politizacija. 

Promociju prati dokumentacijska izložba koja okuplja izbor iz materijala proizišlih iz umjetničkih produkcija i radova iz postprodukcijske faze festivala. Na promociji će govoriti neki od sudionika: umjetnici Davor Konjikušić, Selma Banich, Miloš Miletić i Mirjana Radovanović iz umjetničke organizacije KURS, povjesničarka umjetnosti Sanja Horvatinčić te autori vizualnog identiteta festivala Dario Dević i Hrvoje ŽivčićPored umjetničkih radova produciranih tijekom tri festivalske godine katalog donosi i tekstove Nine Gojić, Sanje Horvatinčić, Davora Konjikušića, Branimire Lazarin, Stefana Treskanice, Iče Vidmara, Nikole Vukobratovića i Vesne Vuković. Kustosice su UrbanFestivala Ana Kutleša i Ivana Hanaček.

Nakon otvaranja BAZE i predstavljanja publikacije, [BLOK] nastavlja svoj redovni program Mikropolitike te pokreće novi, pod nazivom Umjetnici za kvart kojim nastavlja ciklus produkcije umjetnosti u javnom prostoru, a djelovanje usmjerava na neposredno okruženje – kvart i njegove stanovnike. Radno je vrijeme BAZE od utorka do petka od 10 do 19  sati i subotom od 10 do 14.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano