Točka povezivanja i umrežavanja

Slobodne veze pozivaju na prijave za ovogodišnji program Kustoske platforme.

kustoske_prakse_praktikum_630

Kustoska platforma projekt je pokrenut 2008. godine s ciljem omogućavanja dodatne teorijske i praktične edukacije iz područja suvremene umjetnosti. 

Uloga kustosa odnosno kustosice suvremene umjetnosti u posljednjoj se dekadi radikalno izmijenila, a artikulacija kustoskog djelovanja razvija se danas na sjecištu različitih kreativnih, administrativnih i teorijskih praksi – koncipiranja izložbi, rada na individualnim umjetničkim produkcijama, predavanjima. Pozicija kustosa u različitim se kontekstima mijenja postajući sve hibridnija, a kustosi preuzimaju znanja iz raznih društveno – humanističkih disciplina. Točka povezivanja i umrežavanja tih znanja za sada je nedostatno pokrivena službenim visokoškolskim sistemom u Hrvatskoj.

Zbog toga je program Kustoske platforme posvećen produbljivanju znanja iz suvremene vizualne umjetnosti, te susretu i radu sa sudionicima umjetničke, kustoske i kulturne scene u Hrvatskoj i svijetu. Rad na konkretnom izložbenom projektu sastavni je dio kustoskog programa, omogućujući polaznicima uvid u moguće metodološke, tehničke i teorijske alate vezane uz koncepciju i realizaciju izložbi suvremene umjetnosti.

Kustoski program strukturiran je u tri osnovna istraživačko-teorijska modula koji se provode kroz seminare i radionice: Kustoske prakse u institucionalnom i izvaninstitucionalnom kontekstu voditeljice Jasne Jakšić, Tekst i kontekst II voditelja Klaudija Štefančića te praktikum Suodnosi umjetnosti i proizvodnje voditeljica Ane Kovačić i Ane Kutleše u Galeriji Miroslav Kraljević.

Ovogodišnji praktikum Platforme bavit će se bitnom i aktualnom problematikom suodnosa umjetnosti i procesa proizvodnje pod mentorstvom Ane Kovačić, a poseban segment unutar modula sačinjavat će čitalačka grupa pod mentorstvom Ane Kutleše.

Ovaj program otvoren je za polaznike koji su završili ili se nalaze na završnim godinama studija iz društveno-humanističkih znanosti ili umjetnosti.

Prijava za Kustosku platformu treba sadržavati ime, prezime, telefonski kontakt i e-mail adresu, motivacijsko pismo do maksimalno 1500 znakova te životopis u europskom formatu. Natječaj je otvoren do 14. listopada, a prijave se šalju isključivo mailom na adresu elektroničke pošte s oznakom Prijava KP 2013/14.

Koncept projekta osmislile su Ivana Meštrov i Mihaela Richter, organizator je udruga Slobodne veze, a u prilogu ili na službenim stranicama Platforme pronađite cjelovit tekst natječaja.

Izvor: Kustoska platforma

Objavljeno
Objavljeno

Povezano