Suvremene kustoske prakse

Kustoska platforma, projekt čiji je cilj omogućiti dodatnu teorijsku i praktičnu edukaciju iz područja suvremene umjetnosti, poziva na sudjelovanje u novom programu.

kustoske_prakse_praktikum_630

Uloga kustosa suvremene umjetnosti u posljednjem se desetljeću radikalno izmijenila. Artikulacija kustoskog djelovanja razvija se danas na sjecištu različitih kreativnih, administrativnih i teorijskih praksi – koncipiranja izložbi, rada na individualnim umjetničkim produkcijama, predavanjima i slično. Time se pozicija kustosa u različitim kontekstima mijenja postajući sve hibridnija i isprepletena iskustvima iz društveno-humanističkih disciplina. Unatoč trendovima, točka povezivanja i umrežavanja interdisciplinarnog znanja za sada je nedostatno pokrivena službenim visokoškolskim sistemom u Hrvatskoj.

Program Kustoska platforma posvećen je produbljivanju konteksta suvremene domaće i međunarodne vizualne umjetnosti, kroz susret i rad s protagonistima umjetničke, kustoske i kulturne scene u Hrvatskoj i svijetu. Rad na konkretnom izložbenom projektu, koji je sastavni dio ovog kustoskog programa, omogućuje polaznicima uvid u moguće metodološke, tehničke i teorijske alate vezane uz koncepciju i realizaciju izložbi suvremene umjetnosti. Edukacijski program Kustoska platforma nastoji usmjeriti zainteresirane polaznike na primjenu stečenih teorijskih znanja u praksi, te potencirati umrežavanje i suradnju između bliskih, no nedovoljno povezanih umjetničkih i društveno-humanističkih struka. 

Edukacija je strukturirana u tri osnovna istraživačko-teorijska modula organizirana kroz niz seminara i radionica. Prvi modul naslova Fragmentirani uvid u povijest izložbenih praksi i kustoskih angažmana od 19. stoljeća do danas vodit će povjesničar umjetnosti i kustos Dalibor Prančević. Namjera modula je predstaviti  primjere izložbene djelatnosti od prvih emancipacija umjetničkih postava u devetnaestom stoljeću do pojave nezavisnih kustoskih angažmana artikuliranih u drugoj polovini dvadesetog stoljeća i danas. Klaudio Štefančić najavljen je kao voditelj modula Kustos na Mreži koji će biti fokusiran na najvažnije momente odnosa između kuriranja i novih medija. Posljednji modul Knjiga umjetnika: područje eksperimenta održat će kustosica Ana Kovačić. Ovaj modul zamišljen je  kao istraživački proces tijekom kojeg će polaznici biti upoznati s radom na specifičnom izložbenom projektu: od usuglašavanja oko polja istraživanja, projektnog cilja i planiranja do odabira reprezentacijskog formata i realizacije. Nakon istraživačkog dijela koji će provoditi sami polaznici, uslijedit će planiranje postava te finalno izlaganje cijelog procesa u ožujku 2013. u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici. 

Kao i u dosadašnjim izdanjima Kustoske platforme, bitan segment programa čini terenska nastava. Ove godine polaznici će zajedno s voditeljica programa Ivanom Meštrov i Mihaelom Richter u Beograd na 53. Oktobarski salon. Terensko putovanje će tako biti, osim prilike za analizu izložbenog formata Salona i njegovih tematskih odrednica, poticaj za susret s beogradskom kulturnom scenom i predstavljanje programa Kustoska platforma tamošnjoj publici, u suradnji s homolognim programom Kustosiranje.

Ovaj program otvoren je za polaznike koji su završili ili se nalaze na završnim godinama studija iz društveno-humanističkih znanosti ili umjetnosti. Polaznici će biti odabrani na temelju životopisa i pisma motivacije. Radionice, seminari, otvorena predavanje i prezentacije održane u sklopu programa su besplatne, dok će za terensko putovanje polaznici trebati izdvojiti 600 kuna za troškove hrane i smještaja.  

Ovogodišnja Kustoska platforma trajat će od studenog 2012. do ožujka 2013. godine. Svi susreti bit će održani u konferencijskoj dvorani Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade – POGON. Prijave su otvorene do 15. listopada, a više informacija o programu i prijavi možete pronaći ovdje.  

Izvor: Kustoska platforma

Objavljeno
Objavljeno

Povezano