Sporna politička pitanja

U okviru projekta Q. I. VEDO kojim se pokušava osvijestiti ponovno korištenje zanemarenih gradskih prostora, film Spomenik Igora Grubića prikazuje se na fasadi palače Napulju.

piše:
Martina Domladovac

MONUMENT_still_ridotto_grubic_630

Piše: Martina Domladovac

U okviru projekta Q. I. VEDO u Napulju se predstavlja Igor Grubić, projekcijom filma Spomenik. Film Spomenik poetsko je eksperimentalni dokumentarac, strukturiran kao niz od devet meditativnih portreta masivnih betonskih spomenika koje je nekoć naručila bivša jugoslavenska država u spomen žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata. Tijekom rata na prostoru Jugoslavije devedesetih godina, velik je broj ovih spomenika, percipiranih isključivo kroz napuštenu komunističku ideologiju, napušteno. Pokušaj brisanja ovih struktura polazišna je točka filma usmjerenog na uvjete i živote spomenika. 

“Ističući neočekivanu krhkost tih monumentalnih građevina, redatelj suočava ljudski napor u pokušaju definiranja značenja s pozadinom smjena godišnjih doba. U krajoliku koji je ostao svjedokom ciklusa traume i društvenih pobuna, ovaj film odražava uspon i pad brojnih spomenika izgrađenih u svrhu očuvanja uspomena na događaje koji bi inače mogli pasti u zaborav. Kao poetsko-eksperimentalni dokumentarac, Spomenik ima egzistencijalni (pa čak i duhovni) odjek u odnosu na sporna politička pitanja, preispitujući svrhu spomenika u današnjem trenutku”, stoji u opisu rada. 

Projekt Q. I. VEDO / Tu vidim (Talijanski umjetnici o održivosti) osmislila je talijanska kustosica Adriana Rispoli, a nastao je u sklopu programa obnove urbanih prostora Quartiere inteligente (Pametni kvart) koji se prvi put održao u povijesnoj jezgri Napulja 2014. godine. Q.I. donosi radove umjetnika u urbane prostore kojima pokušava osvijestiti ponovno korištenje zanemarenih gradskih prostora. Realiziran je kao oblik razmjene i suradnje umjetnika, a zagrebački dio projekta ugostio je video radove talijanskih umjetnika u selekciji kustosice Rispoli na medijskoj fasadi MSU-a u Zagrebu. Projekcija filma Spomenik organizirana je na fasadi palače u središtu gradske četvrti Monsanto u Napulju, a moći će se pogledati do 30. listopada, svakodnevno od 19 sati do ponoći.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano