Šesnaest odabranih

MSU Zagreb i T-Hrvatski Telekom sedmu godinu za redom organiziraju natječaj za dodjelu nagrada za radove s područja suvremene vizualne umjetnosti.

goran_skofic_jezero_630

Na natječaj T-HTnagrada@msu.hr ove su godine pristigla 203 rada, a stručno povjerenstvo (u sastavu Anne Barlow, kustosica, ravnateljica Art in General, NY, prof. dr. sc. Leonida Kovač, Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb; Dalibor Martinis, multimedijalni umjetnik; Toni Meštrović, audiovizualni umjetnik; Snježana Pintarić, predsjednica stručnog povjerenstva, ravnateljica MSU-a, viša kustosica; Igor Španjol, kustos, Moderna galerija, Ljubljana; Leila Topić, kustosica MSU-a) odabralo je 16 radova/umjetnika za ovogodišnju izložbu. 

Najviše pristiglih radova su multimedijske instalacije i video radovi, ali zanimljivo je da ima i mnoštvo radova u mediju slikarstva, crteža, grafike i fotografije. Prijavljeno je i ponešto skulptura i objekata, desetak performansa, akcija, happeninga. 

Odabranih 16 umjetnika i radova su Nikola Bojić, Praznina u ulici Felton; Sebastian Dračić, Götterdämmerung; Ivana Dražić Selmani, Na Dančama; Alen Floričić, bez naziva No.01/13; Iva Gobić, Home Library; Silvestar Kolbas, Kino Crvena zvijezda; Tonka Maleković, Krugovi u vrtu; Luiza Margan, Anatomija naklona; Marko Marković, Produkcija nasljedstva; Igor Ruf, Medvjedolav; Neli Ružić, Bez riječi; Silvo Šarić, Crna slika / rozeta; Goran Škofić, Jezero; Mirjana Vodopija, Mogućnost, volja, odluka, djelovanje; Ana Vuzdarić, Hertaformiranje te Vlasta Žanić, Recycle Bin.

Tako će ove godine biti izložene tri instalacije, šest video instalacija, tri multimedijalne instalacije, nekoliko slika, crteža, jedan participativni društveno-umjetnički projekt, te će biti izveden jedan performans.

Pozvani umjetnici sa svojim radovima su LIGHTUNE.G (Bojan Gagić i Miodrag Gladović), Lighterature Reading No. 11; Žižić/Kožul (Kristian Kožul i Damir Žižić), 0,50; Vedran Perkov, Broadway Boogie-Woogie; Sandra Vitaljić, Voljena i Davor Vrankić, Silent Dancer.

Tijekom proteklih sedam godina na natječaj je prijavljeno više od tisuću radova, a otkupljen je niz vrsnih radova. Radovi se temelje na novim tehnologijama komunikacije, multimedijskoj proizvodnji slike i zvuka, odnosno, s jedne strane na medijskoj umjetnosti, kao što su video, eksperimentalni film i internetska umjetnost, a s druge strane riječ je o području presijecanja umjetnosti i tehnologije, kao što su robotička i elektronička umjetnost. No, isto tako, natječaj uključuje i radove koji pomiču granice tradicionalnih medija u odnosu na vizualne umjetnosti i društvena zbivanja. 

Svake godine na natječaj pristigne više od dvjesto radova, od kojih međunarodno stručno povjerenstvo odabire najkvalitetnije za izložbu. Budući da nije riječ o izložbi s unaprijed zadanom problemskom okosnicom, zbog velikog postotka visokokvalitetnih djela, koja svake godine pristignu na natječaj T-HTnagrada@msu.hr, posve je opravdano reći kako ova manifestacija predstavlja relevantni presjek trenutačnog stanja u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti u kojoj su ravnopravno zastupljene sve generacije umjetnika. Usprkos tome što je natječaj osmišljen kao poticaj novomedijskoj umjetničkoj produkciji, svake je godine podjednaka pozornost posvećena svim kreativnim pristupima. Djela nisu odabrana prema ključu ravnopravnosti medija i tema u smislu njihove podjednake zastupljenosti, nego se žiri ponajprije vodi kriterijem izvrsnosti. Veoma širok spektar tema i pristupa uvijek rezultira zanimljivom izložbom. 

Izvor: MSU / Fotografija: Goran Škofić, Jezero

Objavljeno
Objavljeno

Povezano