Razbiti okvire akademije

Galerija Močvara i KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse projektom Sound Art Inkubator mladim su umjetnicima pružili konkretnu podršku pri realizaciji njihovih radova.

tin_dozic_sound_art_inkubator_630

Sound Art Inkubator produkcijski je poligon Galerije Močvara i KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse, usmjeren prvenstveno, ali ne i isključivo prema mladim i nedovoljno afirmiranim autorima i umjetnicima koji se na različite kreativne načine bave zvukom. Cilj je projekta stimulacija produkcije sound radova mladih domaćih umjetnika i pružanje konkretne financijske, infrastrukturne, kolaboracijske i prezentacijske podrške pri realizaciji njihovih koncepata i ideja.

Projektni natječaj bio je upućen mladim autorima te likovnim i umjetničkim akademijama u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, no na poziv javilo se preko četrdeset autora od kojih je gotovo 80 posto bilo iz inozemstva dok se unutar onih dvadesetak posto domaćih prijava našla tek nekolicina projekata koje su prijavili studenti. Na prvom izdanju Sound Art Inkubatora, 23. ožujka, svi pristigli projekti pronašli su svoje mjesto pred očima javnosti, vrteći se na ekranu pri ulazu u veliku dvoranu Pogona Jedinstvo. Unutar dvorane postavljena su tri stola na kojima su Tin Dožić, Kruno Jošt i Ivan Jovanovac izveli zvučni performans, potom interaktivna instalacija Sanje Jovanović i Tamare Tokić, te uzgojeni audio uređaj Gjina Šutića. Svi su projekti interaktivni te je prisutna publika mogla po završetku zvučnog performansa i sama iskusiti kako nastaje zvuk u radovima ovih mladih umjetnika.

 

“Dobra energija projekta nastala je na presjecištu biohakinga, vizualnih umjetnosti i čistog sounda”, rekla je kustosica projekta Ena Hodžić, uz Ivanu Jelaču, Terezu Teklić i tehničkog direktora Matiju Jelića, najzaslužnija za pružanje ove nesvakidašnje prilike mladim autorima. Također, sam koncept kuriranja na Sound Art Inkubatoru predstavljen je na drugačiji način: kustosi i kustoski rad integralni su dio finalnoga projekta, osmišljenog na radionicama koje su se održavale cijeli tjedan prije javnoga predstavljanja. Do modifikacije inicijalno zamišljenog formata Inkubatora došlo je jer se prioritetom pokazala produkcija koja nastaje procesom suradnje između pojedinaca različitih interesa u području zvuka. Projekt je stoga bilo najlogičnije ostvariti kroz radioničku formu kojom se daje prednost zajedničkom radu. Suradnja je komunikacijom svih uključenih u projekt dobro pripremljena, ali istovremeno i dovoljno otvorena i fleksibilna da ostavlja prostora za improvizaciju i spontane promjene koncepata. “Na radionicama je osmišljen cjelokupni koncept live izvedbe i nadam se da će se Inkubator razviti u stalnu platformu koja će nastaviti propitivati same uvjete nastanka umjetničkog rada”, rekla je Ena Hodžić.

Ni jedan prijavljeni projekt nije ostao u obliku u kojem je prijavljen, ideja svakog razvijala se u suradnji s ostalima, bilo u tehničkom smislu, bilo konceptualno. Tako je interaktivna instalacija Sanje Jovanović i Tamare Tokić aCustomization ostala konceptualno ista, no njena je izvedba, nastala u suradnji s ostalim inkubiranim umjetnicima, nešto sasvim novo i time je, zaključuje Ena Hodžić, “možda najjasniji proizvod ovoga Inkubatora“.

 

Kustosice je iznenadio slab odaziv studenata: “Studenti umjetničkih akademija nisu pretjerano pozitivno reagirali na princip vaša ideja, naše pare, kao da jednostavno nisu znali što bi s time, koju bi ideju ponudili. S druge strane, postoje ljudi koji nisu na akademijama, a koji se pomalo bave svime i o svemu pomalo znaju, a nemaju mogućnost zaista se nečemu posvetiti. Na ovoj je radionici došao do izraza ponajviše manjak institucionalnog koncepta znanja jer na akademijama ne postoji naobrazba koja omogućava da sve segmente svoje ideje provedeš u djelo. Prema tehničarima se još uvijek postavlja kao prema onima koji će realizirati tvoju ideju”. Iskustvo prvoga Inkubatora kustoskome timu nije ostavilo dvojbe: “Mladim umjetnicima nedostaje vaninstitucionalna edukacija, praktično iskustvo. Želimo razviti produkcijsku platformu koja će razbiti okvire oko akademija”.

Sljedeći je Inkubator zakazan za rujan, a na njemu će gostovati talijanski programer i performer Marco Donnarumma. “Pokušat ćemo zadržati kontinuitet rada s ovim istim ljudima, istovremeno povlačeći neke nove ljude te ćemo i dalje zadržati format natječaja jer nam se čini da suradnje nastale na takvim temeljima kod nas ima jako malo. Također, pokušat ćemo ostvariti suradnju s Muzičkom akademijom”, najavila je Ena Hodžić, te zaključila: “Ovo je beta verzija Inkubatora, postoji još mnogo prostora za napredovanje, a i mi smo kao organizatori iz ovoga projekta mnogo naučili”.

Matija Mrakovčić / Fotografije: Sara B. Moritz

Objavljeno
Objavljeno

Povezano