Politike vremena, politike zaborava

Novi broj časopisa Manifesta Journal naslova I Forgot to Remember to Forget posvećen je politikama vremena u produkciji umjetnosti. 

 

manifesta_journal_11_630

Petnaest broj časopisa Manifesta Journal naslova I Forgot to Remember to Forget,  od sada je dostupan za besplatno preuzimanje. Urednički tim na čelu s Rashom Saliti novo je izdanje ovog međunarodnog časopisa za teoriju i praksu suvremenog kustostva odlučio posvetiti istraživanju politika vremena u produkciji umjetnosti, sjećanja i subjektiviteta, u odnosu na načine na koje je vrijeme konstruirano u kasnokapitalističkim i ostalim društvima. 

Tako je u ovom broju moguće čitati tekstove koji propituju prakse sjećanja i historiografije, bilo da ih primjenjuje država, civilno društvo ili pojedinci, te eseje o umjetničkim djelima i filmovima koji predstavljaju, re-prezentiraju i ponovno izvode potisnute povijesti. 

Novi broj otvara Fawwaz Traboulsi tekstom Guilt matters koji kritizira kulturalizam u kontekstu sjećanja i zaboravljanja libanonskog civilnog rata. Başak Ertür svoju je studiju Plenty of History posvetila vidljivsti i pristupačnosti znanja o pokolju armenaca u Istambulskim javnim knjižnicama. Gareth Evans u Manifesti piše o “razmišljanju kroz vrijeme” u filmu Patricia Guzmána Nostalgia for the Light, dok Elena Sorokina u eseju Zero Gravity Revolt sovjetsku SF produkciju tridesetih razmatra kao utjelovljenje znanstvenog komunizma u popularnoj prozi.  

Kustosica interenetskog arhiva Tuning Baghdad Regine Basha s čitateljima časopisa Manifesta Journal podijelila je sjećanja te video i audio zpise gotovo zaboravljenih iračkih glazbenika, dok Sami Shalom Chetrit rekonstruira album forografija izraelskiog ogranka pokreta Crnih pantera. Između ostalih, u friškom izdanju časopisa objavljen je i tekst Ivane Bago i Antonije Majače koje predlžu odugovlačenje vremena produkcije bijenalnih izložbi u cilju ponovnog postavljanja interpretacijskog i refleksijskog okvira takvih modela umjetničke reprezentacije. Zaključno, Manifesta Journal 15 zatvara umrežena igra Josepha Del Pesca i Ala McElratha koja simulira rat i “nikad ne zaboravlja”. 

Uredništvo novog broja čine Nataša Petrešin-Bachelez, Virginie Bobin, Rasha Salti, Lisa Mazza i Shannon d’Avout. Manifesta Journal 15 možete besplatno preuzeti s istaknutog linka.  

KP / Izvor: MJ 15 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano