Ove godine, najbolji je Miran Blažek

Osječki slikar dobitnik je ovogodišnje nagrade za najboljeg mladog likovnog umjetnika. 

miran_blazek_monokrom_630

U velikogoričkoj Galeriji Galženica, 5. lipnja otvorena je izložba finalista Nagrade Radoslav Putar te je proglašen pobjednik ovogodišnjeg izbora za najboljeg mladog suvremenog umjetnika u Hrvatskoj. Nagrada je ove godine dodijeljena osječkom slikaru Miranu Blažeku koji je uz veliko priznanje osvojio i šestotjedni boravak na studijskom programu u New Yorku te samostalnu izložbu u zagrebačkoj Galeriji Academia Moderna.

Blažek je rođen 1983. godine u Osijeku. Na odsjeku za slikarstvo zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti diplomirao je 2006, dok je na Akademiji za likovnu umetnost in oblikovanje u Ljubljani nedavno završio poslijediplomski studij. O laureatovom slikarstvu saznajemo iz predgovora katalogu koji je povodom Blažekove samostalne izložbe Monokrom u osječkoj Galeriji Wldinger, u ožujku ove godine napisala Marina Viculin: “Kako Blažek gradi sliku? On razara i ponovno uspostavlja materijalnu potku svoga rada. Plamenom svijeće pali i čađi  potpuno neslikarsku materiju mucastog podnog prekrivača. Svi su važni ikonografski elementi uprizoreni: svijeća kao simbol naše zapadne religioznosti, vatra kao simbol pročišćenja te nestabilnom toplinom plamena neutralizirana osobnost autorskog rukopisa. Spaljeni tepisi tvore triptih, univerzalnu snagu trojstva na kojoj počiva transcendencija našega svijeta. Bez obzira na stvarnu težinu razdoblja, na istinsku životnu nesigurnost koju živimo, ili možda upravo zbog nje naše vrijeme traži autoreferencijalni smijeh. Miran Blažek ga unosi u kontemplativnu ozbiljnost svojih začađenih tepiha“.

O finalistima i dobitniku ove je godine odlučio žiri u sastavu Josip Baće s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Mladen Lučić iz pulskog Muzeja suvremene umjetnosti Istre, finalistkinja Nagrade Radoslav Putar 2011 Ana Hušman i umjetnik Igor Kuduz. Osim Mirana Blažeka za završni krug i izložbu u Galženici izabrani su Vida Guzmić, Hrvoje Hiršl te Predrag Pavić i Marko Vojnić

Nagrada Radoslav Putar, godišnja je nagrada za najboljeg mladog likovnog umjetnika do 35 godina starosti u Hrvatskoj. Nagrada se dodjeljuje od 2002. godine, ove godine jedanaesti puta, i nosi ime Radoslava Putara, likovnog kritičara i kustosa koji se borio za vrijednosti i položaj suvremene umjetnosti u društvu i koje je svojim radom bitno usmjerio hrvatsku kulturnu scenu prema suvremenom likovnom jeziku. Njegov rad bio je važan i s društvenog aspekta jer je promovirao ideje demokracije i zagovarao dijalog, toleranciju, slobodu izražavanja i otvorenost prema drugim kulturama. Danas je teško zamisliti u kojoj mjeri je njegov rad bio herojski, a sasvim pouzdano možemo ustvrditi da njegov doprinos teoriji i praksi ključni segment suvremene hrvatske umjetnosti i kulture. Inicijativa da nagradu imenuje Nagrada Radoslav Putar zrcali želju Instituta za suvremenu umjetnost da promovira jasne stavove, aktivno sudjelovanje i visoke profesionalne standarde, kao pomoć u afirmaciji demokratskih procesa, međuovisnih s razvojem kulture, kulturnih institucija i umjetnosti u Hrvatskoj.

Dosadašnji dobitnici su Tanja Dabo (2002), Nika Radić (2003), Igor Eškinja (2004), Antun Božičević (2005), Tina Gverović (2006), Vedran Perkov (2007), Marko Tadić (2008), Goran Škofić (2009), Davor Sanvincenti (2010) i Marko Marković (2011).

Radovi ovogodišnjih finalista u Galeriji Galženica ostaju izloženi do 6. srpnja. 

Izvor: Galerija Galženica


Objavljeno
Objavljeno

Povezano