Oktobarski salon: Nitko ne pripada ovdje više od tebe

Ovogodišnji će Oktobarski salon, u razdoblju od 11. listopada do 17. studenog, kurirati kustosko-teorijski kolektiv Red Min(e)d.

okto_salon_2013_630

Oktobarski salon najstarija je i najuglednija manifestacija iz područja vizualnih umjetnosti u Srbiji, koja je kroz višegodišnju dinamičnu transformaciju prerasla od revijalne izložbe do međunarodne manifestacije autorskog tipa. Kao izuzetno zapažen događaj u gradu, tijekom šest tjedana trajanja Oktobarskom salonu prisustvuje oko 50 000 posjetitelja različitih generacija.

Poslije uspješnih umjetničkih direktora/kustosa prethodnih godina (Anda Rotenberg, Darka Radosavljević, Rene Blok, Lorand Heđi, Bojana Pejić, Branislava Anđelković, Johan Puset, Branislav Dimitrijević, Mika Hanula… ), ove je godine, po prvi put na javnom natječaju, izabran kustoski tim Red Min(e)d koji čine Danijela Dugandžić Živanović, Katja Kobolt, Dunja Kukovec i Jelena Petrović

S različitih pozicija u odnosu na iskustva i znanja (feministička teorija, suvremena umjetnost, kulturna produkcija i aktivizam) i iz različitih mjesta u kojima žive i rade (Sarajevo, Ljubljana, München, Beograd), Red Min(e)d zajedno se bave istraživanjem i otkrivanjem novih mogućih polja emancipacijskog mišljenja i djelovanja kroz zajedničku ideju o feminizmu koja se provlači kroz umjetničke i kustoske prakse, kolektivne procese proizvodnje znanja i njihovog aktivnog odnosa prema svakodnevnom životu.

Odabrana izložba Niko ne pripada tu više nego ti (No One Belongs Here More Than You) prema nazivu zbirke priča Mirande July, bavi se svakodnevnim životom, pitanjem kako vidimo i razumijemo ljudsku/neljudsku prirodu danas, a polazi od projekta Red Min(e)d pod nazivom Living Archive

Zajedno s umjetnicama i umjetnicima, kolektivima i publikom, bit će kreirane različite “(ne)radne stanice”: izložba (umjetnički radovi i performansi), perpetuum mobile (video radovi i razna zvučna, foto i tekstualna dokumentacija), audio/video kabina (snimanje na licu mjesta: razgovori o umjetničkom radu, intervjui, predstavljanja i diskusije), čitaonica (predstavljanje i razgovor o knjigama, online upitnik o razumijevanju feminističke politike unutar suvremene umjetnosti), digitalna pećnica (digitalizacija, editiranje i učitavanje snimljenih materijala na licu mjesta), forum (mjesto diskusija, razgovora) i kustoska škola (predavanja i radionice pisanja i artikulacije emergentnih tema u polju suvremene umjetnosti).

Više o aktivnostima i ovogodišnjem Oktobarskom salonu možete pronaći na službenim stranicama.

Izvor: Oktobarski salon / Fotografija: Saša Kerkoš

Objavljeno
Objavljeno

Povezano