Ogromno transnacionalno nasljeđe

Izložba Bogdana Boganovića Ukleti neimar nakon Zagreba seli u Dioklecijanove podrume u Splitu.

bogdan_bogdanovic_ukleti_neimar_630

Austrijski kulturni forum inicirao je 2012. godine prvu posthumnu izložbu velikog arhitekta, pisca, kipara, filozofa i profesora Bogdana Bogdanovića u Hrvatskoj. Uspješno predstavljena u zagrebačkoj Gliptoteci HAZU prošle godine, ova edukativna izložba se sada predstavlja u Splitu, u drevnim prostorima Dioklecijanove palače.

“BB je postavio svoje epohalno pitanje o razvoju grada i njegova okružja još u ranim 70-ima: da li je moguće da još uvijek imamo to jedno jedino ime – grad – za potpuno izdiferencirane entitete poput Tokija i drevne Smirne… Generirajući pejzaže kao aktere urbane civilizacije, Bogdanović nam je ostavljao ogromno transnacionalno nasljeđe širom tadašnjeg suverenog političkog entiteta, danas regije Jugoistočne Evrope. Nasljeđe koja evropska društva tek trebaju naučiti poznavati i cijeniti”, piše u tekstu kataloga autorica izložbe Sonja Leboš

Bogdan Bogdanović svojim je djelom obilježio 20. stoljeće: arhitekt i kipar osebujnog izraza koji je svoje inspiracije tražio i nalazio u drevnim civilizacijama te se njegovo djelo ne da podvesti pod uobičajene interpretativne ključeve socijalističkog modernizma (iako je svojim djelom pokazao da i taj jezik razumije i cijeni njegove prednosti) – svoja je djela izvodio s kalafatima i kamenorescima, pregaocima i zanatlijama; pisac koji nam je ostavio brojna djela u kojima opisuje svoje izvore i nadahnuća s naročitim naglaskom na studije arhitekture i njenog odnosa s okolišem i ljudima; neumoran pedagog: kada je ukinuta Nova škola na beogradskom fakultetu, organizirao je studentsku neformalnu školu u Malom Popoviću. Bogdan Bogdanović njegovao je specifično poštovanje spram okoliša u vrijeme kada su znanosti o okolišu tek počele dokazivati svoju bit.

Kustosi izložbe su Sonja Leboš i Ivan Ristić, multimedijsku instalaciju potpisuje Ivan Marušić Klif, grafički dizajn Dejan Kršić, dok su za audio-instalaciju na otvorenju odgovorne Sonja Leboš (UIII) i Manja Ristić (AUROPOLIS).

Izložba će biti otvorena od 25. rujna do 10. listopada u Splitu, a organizirana je u suradnji s Udrugom za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) u okviru projekata ars publicae i Mnemosyne-kazalište sjećanja, te Hrvatskom udrugom likovnih umjetnika – Split.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano