Low-tech, high-tech i sve ono između 

Device_art 4.013 praškoj će publici početkom veljače predstaviti regionalnu device art scenu. 

device_art_2012_630

Projekt Device_art 2004. godine pokrenula je zagrebačka kustoska organizacija KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse kako bi pomaknula granice regionalne device art scene te stimulirala umjetnike na promišljanje suvremenog tehnološkog konteksta. Tijekom gotovo desetljeća rada, Device_art je kroz brojne izložbe, gostovanja, festivale i dokuentaciju, predstavio i teoretski kontekstualizirao veoma različite oblike umjetničkog djelovanja, u rasponu od naprava koje sramežljivo koketiraju s tehnologijom i znanošću do onih koje ulaze u složen odnos s pitanjima suvremenog znanstveno-tehnološkog okruženja. 

Device_art 4.013, četvrto izdanje međunarodnog festivalskog trijenala naprava, robota i gadgeta, koji osim zagrebačkog kustoskog tima organiziraju slovenska kustosica Sandra Sajovic i kustosica iz Japana Machiko Kusahara, od 8. do 15. veljače gostuje u Pragu, gdje će prezentirati autorske naprave umjetnika iz Japana, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Praški dio Device_art festivala pandan je uspješnom predstavljanju češke scene device arta regionalnoj publici koji je sredinom listopada prošle godine organiziran u zagrebačkom Studentskom centru. 

Centralni događaj Device_art 4.013 u Pragu je izložba u Galeriji Školská 28 koja uključuje samoregulirajuću zvučnu instalaciju Bentronix Slovenca Marka Batiste, interaktivnu, tehno-utopijsku instalaciju G8 Martine Mezak iz Hrvatske, Self-Sustaining System of Absurdity autonomnu instalaciju informacijskog kruga Stevana Kojića iz Srbije i mehaničku instalaciju iluzionističkih slika Pendulum slovenske umjetnice Sanele Jahić, čija će kibernetska predstava Fire Painting također biti predstavljena u obliku video dokumentacije. Tu su još i video dokumentacija sprave koja sadrži skulpturu promjenjivog oblika po imenu Furnace For the Sublimation of Spirits domaćeg autora Silvija Vujičića, glazbene sprave i instrumente skupine Maywa Denki iz Japana, različite sprave koje funkcioniraju kao duhoviti produžeci koji modificiraju tijelo/stroj Japanaca Hiroa Iwate, Kazuhika Hachiye i Ryote Kuwakuba te bio-modificirajući prototip za spravu zvanu Tateye Anselma Tumpića iz Hrvatske. Slovenska tehno-hakerica Saša Spačal predstavit će u suradnji s ljubljanskim umjetnicima Mirjanom Švageljem i Anilom Podgornikom bio-hakiranu glazbenu kutiju Mycophone, a I’MM_ Media lab iz Zagreba izložit će hakirane sprave kao što su Scanner Camera i SoundPlant2SoundBox.

U sklopu festivala najavljen je još i preformans kojeg će izvesti MMessy Oscillators, i.m.klif, Milana Guštar i Marko Batista te okrugli stol i diskusija na kojem će se, između ostalih, predstaviti Tereza Teklić i Ena Hodžić, Michal Kindernay iz galerije Školská 28 te umjetnici Saša Spačal, Deborah Hustić i i.m.klif.

Izvor: KONTEJNER

Objavljeno
Objavljeno

Povezano