Kreativna sonologija

Izložba udruge Radiona.org ozvučit će prostore Tehničkog muzeja i u kolekciju muzeja unijeti elemente nekih novih generacija stvaratelja i kreatora društvene i tehnološke stvarnosti.

furby_630

Goran Mahovlić, Hacked Furby, Sound Art Inkubator 2014, FOTO: Vedran Metelko

Izložba u Tehničkom muzeju pod nazivom Zvučni hibridi – kreativna sonologija bavi se širokim teritorijima open source kulture, hacker i maker scene, grebući ispod površine elektroničkog sklopa sve do sučelja koda, istovremeno tematizirajući i djelovanje urbanih mikro-zajednica (hackerspace, makerspace) i njihovih inovativnih pojedinaca.

Udruga za razvoj “uradi-sam” kulture Radiona.org osnovana je radi jačanja vidljivosti open source kulture i samoodržive produkcije, kao i s ciljem povezivanja područja umjetnosti, znanosti i tehnologije. Cilj udruge je stvaranje novih realiteta umreženih i suradničkih intermedijskih i novomedijskih praksi u skladu sa svjetskim trendovima kao što su DIY (uradi-sam) i DIWO (uradi-s-drugima). 

Ozvučujući prostore Tehničkog muzeja, izloženi radovi kao da s jedne strane žele izvirati poput prirodnih nastavaka artefakata novog doba iz same kolekcije muzeja, dok s druge strane unose u arhitekturu prostora elemente nepredvidljivosti i začudnosti, elemente nekih novih generacija stvaratelja i kreatora društvene i tehnološke stvarnosti. Na izložbi sudjeluju Igor Brkić, Tomislava Borić, Tin Dožić, Ana Horvat, Deborah Hustić, Damir Jadrijević, Goran Mahovlić, Igor Petrović, Damir Prizmić, Frane Šoša i Ivica Zdelarec te gostujući izlagači John Richards i Marko Zec. Kustosica je izložbe, koju možete pogledati od 9. do 12. prosinca, Deborah Hustić.

Kroz robotičke zvučne objekte, nosivu tehnologiju, DIY MIDI sklopove, audio I prostorne instalacije, hakirane antikvitetne elektroničke uređaje, neuobičajene DIY glazbene instrumente i zvučne kutije, Radiona.org predstavit će svoje nove hibridne i eksperimentalne projekte. Na izložbi će također biti predstavljen Radionin prvi DIY sintesajzer Synthomir, temeljen na ATmega mikrokontroleru, kao rezultat jednogodišnjeg istraživanja i kolektivnog rada laba na temu Amplitude slike i zvuka. U popratnom programu sudjeluju Igor Petrović, Barbara Matijević, Guiseppe Chico i Ivan Marušić Klif.

Više potražite na službenim stranicama Radione, a intervju s Deborah Hustić potražite ovdje.

M.M. / Radiona.org

Objavljeno
Objavljeno

Povezano