Konstruirani karakter medija

Izložba Misliti film u pulskom MMC Luka okuplja sedam međunarodnih i domaćih umjetnika i umjetnica koji u svom radu propituju film kao tehnologiju društva.

david_maljkovic_630

Projekt Cinemaniac kao popratni program Festivala igranog filma u Puli realizira se od 2002. godine i predstavlja dugoročnu istraživačku platformu koja propituje veze filma, pokretnih slika i suvremene umjetnosti, a realizira se u formatu izložbe.

Izložba Misliti film bit će otvorena 21. srpnja u pulskom MMC Luka. Izložba okuplja sedam međunarodnih i hrvatskih umjetnika i umjetnica koji u svom radu propituju film kao sustav reprezentacije, “tehnologiju društva”, kompleksan sistem produkcije i reprodukcije pokretnih slika, predstavljajući kontekstualan okvir su za radove koji formiraju specifičan odnos prema ideji filma kao mjesta u kojem se reflektiraju aspekti društva, ideologije, kulture.

Na izložbi sudjeluju Cameron Gainer, Ellie Krakow, Vladislav Knezević, David Maljković, Dalibor Martinis, Mario Pfeifer i Sarah Wood, a kustosica je Branka Benčić. Svojim radovima umjetnici vidljivim čine ono nevidljivo, skriveno, podsjećaju na artificijelan, konstruirani karakter medija. To su radovi koji na različite načine pretvaraju jezik, umjetnička sredstva, postupke, te filmski arhiv u svoj središnji sadržaj. Bez obzira na oblik u kojem se realiziraju, film, video ili fotografiju, ovi radovi predstavljaju različite kinematičke eksperimente, kojima umjetnici misle film.

Izložba pristupa ideji filma kao kompleksnom i razvijenom sustavu reprezentacije, filmskim kodovima i konvencijama koji oblikuju dominantan poredak, a film je shvaćen kao kao “tehnologija društva”, spoj materijalnog i konceptualnog aparata, ideologije i tehnologije filma i kinematografije kao društvene institucije. Izložba u MMC Luka ostaje otvorena do 6. kolovoza.

Izvor: MMC Luka / Fotografija: David Maljković, Recalling Frames

Objavljeno
Objavljeno

Povezano