Iz našeg dvorišta

Do kraja rujna u ljubljanskom Međunarodnom grafičkom likovnom centru otvorena je izložba umjetničkog kolektiva PLEH.

pleh_630

Kata Mijatović, Pleh statement, 2011, FOTO: Borut Korošec

Na domačem pragu (In our Backyard) višeslojni je projekt umjetničkog kolektiva PLEH koji čine Kata Mijatović, Zoran Pavelić, Marijan Molnar i Vlatko Vincek. Umjetničke prakse članova grupe različite su i raznorodne, no zajedničko im je bavljenje konceptima umjesto objektima. Neki od njih formirali su se u vremenu kada se umjetnost probila iz uskog likovnog polja i ključno su pridonijeli uspostavi hrvatske konceptualne umjetnosti u 1970-ima.

Zajednička umjetnička praksa grupe PLEH, posebno serija radova Pleh Reference, proizlazi iz preciznog promatranja okoline, društvenog konteksta i specifičnosti mjesta gdje su pozvani izlagati, uz minimalističke intervencije u galerijskom prostoru i javnom prostoru grada. Tako su svojim performansima tematizirali umjetničke koncepte, osobe i kulturne fenomene u Koprivnici 2008. godine, Subotici 2009, Sarajevu 2010. i Ljubljani 2011. godine.

Izložba u Međunarodnom grafičkom likovnom centru prilika je za zaokružen uvid u postupke i taktike koje su razvili prilikom svojih “referentnih”, uglavnom nenajavljenih intervencija. Radi se o cjelovitom prikazu serije umjetničkih akcija koje su članovi grupe izveli 16. i 18. prosinca 2011. na nekoliko javnih mjesta u Ljubljani (Tromostovlje, Muzej suvremene umjetnosti Metelkova, željeznički kolodvor). Tim je dokumentima pridružena i selekcija novijih radova izvedenih u različitim formatima i medijima: video, crteži, fotografije.

Na nekoliko razina izložba predstavlja model uspješne umjetničke suradnje i govori o temama i načinima rada koji su podjednako univerzalni i lokalni. Također, tema izložbe usko je povezana sa slovenskim kulturnim prostorom i naracijom o slovenskom svijetu umjetnosti. Kustosica je Saša Nabergoj, a izložba je otvorena do 26. rujna. 

M.M. / SCCA
Objavljeno
Objavljeno

Povezano