Iskustvo kao sirovi materijal

Rena Rädle i Vladan Jeremić gostujući su kustosi galerije RAM u Oslu u kojoj organiziraju međunarodnu izložbu o radnim uvjetima radnika i radnica u kulturi i umjetnosti.

pripremila:
Matija Mrakovčić
artleaks_630FOTO: ArtLeaks

Pripremila: Matija Mrakovčić

Izložba A Real Work of Art – Art, Work, and Solidarity Structures kustoski je projekt umjetničkog tandema Rene Rädle i Vladana Jeremića. Izložba će okupiti nekoliko međunarodnih inicijativa koje se bave pitanjima radnih uvjeta radnika i radnica u kulturi i umjetnosti. Izložba će biti otvorena od 2. do 20. rujna u galeriji RAM galeriji u Oslu, čiji su Rädle i Jeremić gostujući kustosi, uz rad u projektnom prostoru Levanger tijekom 2015. 

“Iako živimo u vremenu kreativnih industrija, koje implicira pojavu novog proletarijata kulturnih radnika, umjetnički rad ne smatra se “pravim” radom. Umjetnici i kritičari podjednako njeguju utopijsku ideju umjetničke prakse kao forme oslobođenog, ne-otuđenog rada. Radni uvjeti u globalnom umjetničkom sistemu, korporativizacija financiranja umjetnosti i prekarni životi umjetnika/ica, neplaćeni rad, problematični sponzori — svi ovi problemi sada muče svijet umjetnosti”, istaknuto je u najavi izložbe.

A Real Work of Art manje je koncentrirana na prezentaciju umjetničkih radova, a više na organizaciju umjetničkih radnika i radnica. “Sirovi materijal” na izložbi sastoji se od iskustava umjetnika koji su se pokušali organizirati u udruženja koja promoviraju poboljšane radne uvjete za umjetnice i umjetnike. “Takve su inicijative stare kao i radnički pokreti sami za koje se može reći da tvore osnovu današnjih pozicija i inicijativa”. 

Na izložbi sudjeluju Corina L. Apostol (ArtLeaks), Federico Geller, Nikolay Oleynikov (Chto Delat?), Iulia Toma i Fokus Grupa. Umjetnički kolektiv iz Rijeke, Fokus Grupa (Iva Kovač i Elvis Krstulović), predstavit će seriju crteža u nastajanju Pjevam da mi pođe vrijeme koja se bavi političkim i/ili pravnim akcijama koju su umjetničke radnice i radnici poduzimali kako bi unaprijedili vlastite radne uvjete ili političke pozicije kroz dvadeseto stoljeće. Umjetnice i umjetnici koji sudjeluju na izložbi dijele važne ideje o umjetnosti i radu, organizacijskim strukturama i solidarnosti, a bit će predstavljene i različite autorske publikacije vezane uz tu tematiku. 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano