Grad je naš

Spajalica, serija umjetničkih intervencija u javnom prostoru, i ove godine svoj pogled usmjerava na kolektivno iskustvo grada i njegovu javnu namjenu.

spajalica_630

Fokus ovogodišnje Spajalice je kolektivno prisvajanje gradskog prostora i potvrda njegove javne namjene, u pratnji umjetničkih ciljeva i ideja zajedništva, propitivanjem mogućnosti koje aktualni grad nudi ili skriva. Ove godine govorit će se i o hrvanju s brzim promjenama, istiskivanju javnog prostora iz zajedničkog horizonta, te odumiranju dokolice koja postaje oznaka nepoželjnog svjetonazora – neučinkovitosti i nerada.

Tridesetak domaćih i stranih umjetnika, građana, istraživača i teoretičara izvest će projekte u vidu samostalnih ili suradničkih inicijativa, između 8. travnja i 31. svibnja 2014., na teritoriju od glavne pješačke zone – Korza do ruba Sušaka i parkirališta Delta, preko Gata Karoline Riječke do industrijske zone u okolici željezničkog kolodvora. Na repertoaru su jednokratna ili višednevna događanja, radionice, predavanja i javne akcije; izlaženje iz užeg susjedstva Muzeja, te ulaženje u specifiku pojedinih gradskih toponima, za i u korist kreativne razmjene i podupiranja ideje grada kao mjesta stvaranja društvenih alternativa.

Spajalica se nastavlja na aktualne kulturne prakse vezane uz reaktiviranje javnog i urbanog prostora, a dodatno se bavi nesnalaženjem (pozicioniranjem) čovjeka u socijalno-ekonomskim stremljenjima u kojima se kanalizira kretanje svjetskog kapitala. K tome dodajemo i dileme vezane uz priželjkivanje bolje budućnosti, kojoj možda vrijedi doskočiti svjesnom preusmjeravanju želja i potreba pojedinaca. Zbog toga Spajalica i dalje smjera njegovanju neformalnih odnosa, kako bi se stvorile situacije međusobnog povjerenja i osjećanja uzajamnosti.

U radu ovogodišnje Spajalice sudjeluju Kreativni Kolektiv Kombinat, ARCHIsquad, Holger Pohl, Tanja Vujasinović, Rino Efendić, Tajči ČekadaLuiza Margan, Dunja Tišma, Marija Kajapi, Una Rebić, Kruno Jošt, Lucija Ukić, Sanja Gergorić, Čiko i dokoličari, Mateja Bučar / DUM, Stéphane Querrec, Josip Pino Ivančić, Katze und Krieg, Nika Rukavina, Petra Mrša, Ivana Lučić i Igor Eškinja.

U razgovorima Jesu li javni prostori zajednički? i Imamo li vremena za dokolicu? koji će se održati u Malom salonu sudjeluju Andreja Kulunčić, Raumlabor – Axel Timm,  Siniša Labrović, Valentina Zrnić Gulin, Zona 00 – Nina Sindičić, Aaron Schuster, Archisquad, Tina Peraica, Kruno Jošt, Maja Kohek te Suzana Marjanić.

Kustosice projekta su Ksenija Orelj i Sabina Salamon, a voditeljica projekta Nataša Šuković

Detaljan program nalazi se ovdje

Izvor: MMSU

Objavljeno
Objavljeno

Povezano