Finalisti!

Rene Bachrach Krištofić, Igor Ruf, Marko Vojnić Gin i Tina Vukasović finalisti su Nagrade Radoslav Putar za 2014. godinu.

tina_vukasovic_630

Tina Vukasović, Peci, peci, pec (2012), prostorna instalacija, FOTO: Greta

Nagrada Radoslav Putar održava se ove godine po 13. put u suradnji Instituta za suvremenu umjetnost iz Zagreba, galerije Galženica iz Velike Gorice, The Foundation for Development of a Civil Society i Trust for Mutual Understanding iz New Yorka, te međunarodne mreže Young Visual Artists Awards koja uključuje organizatore ukupno deset europskih nagrada za mlade likovne umjetnike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovačke, Slovenije i Srbije. 

Nagrada Radoslav Putar godišnja je nagrada za najboljeg mladog hrvatskog likovnog umjetnika do 35 godina starosti. Nagrađeni umjetnik dobiva plaćeno putovanje i smještaj tijekom šestotjednog boravka u New Yorku, te atelijer u prestižnom ISCP – NY, samostalnu izložbu u Institutu za suvremenu umjetnost 2015. i mjesto u žiriju Nagrade Radoslav Putar 2015. Finaliste nagrade izabrao je peteročlani žiri u sastavu Dina Rončević, umjetnica, dobitnica Nagrade Radoslav Putar 2013, Branka Benčić, samostalna kustosica, Antun Maračić, umjetnik i voditelj galerije Forum, Slaven Tolj, umjetnik i ravnatelj Muzeja Moderne i suvremene umjetnosti te Janka Vukmir, Institut za suvremenu umjetnost.

Finalisti su Rene Bachrach Krištofić (1984, Zagreb), Igor Ruf (1984, Virovitica), Marko Vojnić Gin (1980, Pula) i Tina Vukasović (1989, Split).

Rene Bachrach Krištofić diplomirao je slikarstvo 2009. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Igora Rončevića. Radio je dizajn za edukativni projekt Znanje je moć, surađivao sa Ženskim studijima u dizajnu za knjige Mala revolucionarka – Zagorka, feminizam i pop kultura i Neznana junakinja – nova čitanja Zagorke, radio na izvedbi projekta Sanje Iveković On the Barricades za bijenale u Gwangju, Koreja. U 2012. godini kao umjetnik sudjeluje u Projektu Saatchi Online 100 Curators 100 Days Collection. Samostalno izlaže od 2009.

Igor Ruf u Virovitici završava srednju strojarsko tehničku školu. Magistrirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Stjepana Gračana 2010. godine. Izlagao je na izložbama u zemlji i inozemstvu. Od 2012. radi kao asistent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu, a za svoj rad je više puta nagrađivan. Samostalno izlaže od 2009.

Marko Vojnić Gin diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, 2008. upisuje poslijediplomski doktorski studij pri ALU, Zagreb. Član je HDLU-a od 2007. i HZSU-a od 2009. godine. Radi kao umjetnički suradnik u zvanju asistenta na nastavničkom odsjeku ALU, Zagreb, kao dio tima galerije Academia Moderna od 2011. i u Arheološkom muzeju Istre u Puli od 2013. Često nastupa pod pseudonimom Bukanojz. Za svoj rad do sada je bio nagrađivan više puta. Samostalno izlaže od 2002.

Tina Vukasović završila je opću gimnaziju u Splitu. Godine 2013. završila je diplomski studij slikarstva i diplomirala pod mentorstvom prof. Nine Ivančić i izv. prof. Viktora Popovića, uz teorijsko mentorstvo doc. dr.sc. Blaženke Perice. 2013. radi kao koordinatorica na projektu Fast Forward Galerije umjetnina u Splitu. Članica Studentskog zbora UMAS, sudjeluje u organizaciji Tjedna kulture, sudjeluje kao kustos na projektu Punta Arta – Otočka karta 2 na Zlarinu. Članica je umjetničke grupe Čekanje i grupe Bez naziva. Samostalno izlaže od 2012.

Žirirana izložba u galeriji Galženica ove se godine otvara 27. lipnja u 20 sati.

Izvor: SCCA

Objavljeno
Objavljeno

Povezano