Borba, znanje, jednakost

Jedan od bitnih zaključaka istraživanja KURS-a jest da u Beogradu ne postoje murali koji bi se osvrtali na povijest radničkog pokreta i antifašističke borbe.

KURS_mural_630 FOTO: Nenad Nikolić

Usamljeni primjer iz istraživanja Istorijat oslikavanja murala u Beogradu, provedenog 2011. i 2012. godine, mural je iz 1977. na ogradi SKC-a. Za jedinstvo i solidarnost sa narodima Latinske Amerike oslikala je grupa umjetnika Brigada Salvadora Allendea iz Čilea u suradnji s lokalnim umjetnicima. Osim njega, u Beogradu nema murala koji bi predstavljali povijest radničkih borbi i studentskih pokreta, a nisu predstavljeni ni Narodnooslobodilačka borba kao ni antifašistički pokret. 

Mural Borba, znanje, jednakost – koji će biti predstavljen 4. travnja na uglu Gospodar Jevremove i Kapetan Mišine – osvrće se na borbe za bolji materijalni i društveni položaj koje su studenti Beogradskog univerziteta vodili između dva svjetska rata. Jedan od važnih momenata u toj borbi bio je i Aprilski protest 1936. godine kada su se studenti uspjeli izboriti za svoje zahtjeve. Tijekom tog protesta, 4. travnja je ubijen student Žarko Marinović, a taj se dan obilježava kao dan studenata Beogradskog univerziteta. Studenti su danas, kao i dvadesetih i tridesetih godina 20. stoljeća, suočeni s teškim materijalnim položajem: visoke cijene školarina i nameta, skupi materijali i literatura. Pored toga, perspektiva završetka studija ne čini se ništa boljom: nezaposlenost ili odlazak u nesigurnost emigracije. Ipak, ovakav položaj ne vodi isključivo u apatiju i sve je prisutnije artikuliranje politika koje žele pružiti alternativu postojećem kapitalističkom sistemu.   

U samoj izradi skice, udruga Kreativno usmereno rešavanje situacije (KURS), kao i u dosadašnjim radovima, koristila se arhivskim segmentima i povijesnim informacijama na osnovi kojih je kreirana kolažna kompozicija. Kompozicija murala rađena je po uzoru na naslovnu stranu lista Mladi radnik iz 1923. godine. Muralom dominiraju dvije figure (ženska i muška) koje koračaju naprijed i nose zastave. U centralnom dijelu murala nalazi se pjesma Branka Miljkovića Poeziju će svi pisati iz ciklusa “Kritika poezije”. Na vrhu se nalaze dvije laste koje nose lente sa porukom “Borba, znanje, jednakost”. Autori murala su članovi KURS-a: Miloš Miletić i Mirjana Radovanović, a kao asistentica na oslikavanju murala sudjelovala je i studentica Fakulteta likovnih umetnosti Martina Petrović. Izradu murala je podržala fondacija Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe, dok je administrativnu podršku pružila općina Stari Grad.

Nakon otkrivanja murala zakazanog za 15 sati, u Društvenom centru Oktobar u 16 će sati biti održan razgovor o sadašnjim i budućim studentskim borbama, u kojem sudjeluju Jelena VeljićVuk Vuković (CDA, Gerusija), Miloš Miletić (KURS) te Marko Miletić (Kontekst kolektiv) kao moderator, te projekcija video rada O solidarnosti. Nastao u produkciji BLOK-a, Akademie Shloss Solitude te HRT-a i RTS-a, video rad istražuje zaboravljenu povijest studentskih pokreta na Beogradskom i Zagrebačkom univerzitetu tijekom dvadesetih i tridesetih godina 20. stoljeća, njihovu borbu za bolji materijalni i socijalni položaj, kao i mogućnost suradnje i odnose solidarnosti studenata s drugim društvenim i političkim pokretima.

Izvor: KURS

Objavljeno
Objavljeno

Povezano