Upute za poticanje memorije

Nakon niza gostovanja i osvojenih nagrada, Bacači sjenki će na međunarodnom festivalu Akcent u Pragu izvesti jednu od svojih najzapaženijih predstava.

odmor_od_povijesti_630

Predstava Odmor od povijesti bit će odigrana u slavnom Teatru Archa, u subotu i nedjelju, 16. i 17. studenog, nedaleko osiguravajućeg društva u kojem je službovao Franz Kafka čijom se pripovijetkom Ein Traum (Jedan san) ova predstava nadahnjuje.

Odmor od povijesti najzapaženija je i najnagrađivanija predstava u produkciji Bacača sjenki koju izvode Jelena Lopatić, Marija Škaričić, Damir Klemenić, Bojan Navojec, uz performersku i kreativnu multimedijsku svjetlosnu i glazbenu podršku Borisa Bakala, Katarine Pejović, Stanka Juzbašića i Siniše Jakovčevića.

Odmor od povijesti multimedijska je kazališna predstava u kojoj Bacači sjenki uspostavljaju novu sinergiju s publikom pri svakom izvođenju, čineći svaki nastup jedinstven sadržajem. Ovaj rad predstavlja završnu fazu četverogodišnje trilogije posvećene Kafki. Putovanje ponuđeno u Odmoru od povijesti pasivno je i spokojno, gotovo melankolično, daje prostora svakom od gledatelja da vidi dio njegovog odnosno njezinog vlastitog zaborava. Predstava ima nekoliko faza, od kojih nijedna nije fiksna, a koje su više upute za poticanje memorije ili samorefleksije nego zaobljeni segment. 

Odmor od povijesti je meta(fizički) komentar Kafkina djela: putovanje po rubu kolektivne i individualne svijesti, kroz carstvo snova i smrti kao jedinog sigurog odmora iz povijesti. Predstava se uspješno predstavila na brojnim kazališnim festivalima u Hrvatskoj i u inozemstvu te je polučila i brojne nagrade.

Bacači Sjenki (Shadow Casters) umjetnička je i produkcijska platforma osnovana u Zagrebu 2002. godine. Posvećena je interdisciplinarnoj suradnji, stvaranju i refleksiji, kao i traganju za novim stvaralačkim jezicima, prije svega u polju performansa, urbane i javne umjetnosti, novih medija i njihovih hibrida. Bacači Sjenki preispituju postojeće koncepte individualnih i kolektivnih identiteta, baveći se svim vrstama socijalne, političke i kulturne netolerancije i segregacije, potičući debatu o prirodi i proturiječnostima tekućih globalizacijskih procesa.

Izvor: Bacači sjenki

Objavljeno
Objavljeno

Povezano