Umrežiti ples

Ovogodišnja Platforma.hr bit će održana po četrnaesti put, od 25. do 29. travnja, a na njoj će se predstaviti eminenti koreografi i plesači iz Hrvatske, regije i inozemstva.

opet_roberta_630

Inicijativa za razvoj suvremene plesne scene pokrenuta je u svibnju 2000. godine u Zagrebu pod nazivom Platforma mladih koreografa. Platforma je proizašla iz želje i potrebe mlađe generacije koreografa da javno prikažu svoj rad i ostvare uspješnu suradnju s koreografima međunarodne scene. Namijenjena je promociji, afirmaciji i profesionalnom razvoju mladih i talentiranih domaćih koreografa, te razvoju regionalne i međunarodne kulturalne suradnje. Zbog svoje programske širine i društvenog značaja prvobitni naziv postao je preuzak, pa u novo razdoblje kreće s novim nazivom Platforma.hr.

Platforma.hr poprimila je formu na kojem se prezentiraju radovi hrvatskih i inozemnih koreografa, a sa svakim partnerom koji pristupi mreži Platforma potpisuje sporazum o suradnji te osigurava odlazak hrvatskih koreografa na gostovanja, festivale, platforme, rezidencije i suradnje. U posljednih dvanaest godina platforma je ugostila niz koreografa iz raznih zemalja Europe te iz Argentine i Kolumbije.

Ovogodišnja Platforma.hr održava se po četrnaesti put, od 25. do 29. travnja, a na njoj će se predstaviti eminenti koreografi i plesači iz Hrvatske, regije i inozemstva. Kao i svake godine, program Platforme.hr sastoji se od nekoliko premijernih naslova, repriza recentnih izvedbi iz 2012, posjeta partnera iz Poljske, Ukrajine, Mađarske, Njemačke, Srbije, Slovenije i Latvije, predavanja i zanimljivih radionica. U Pogonu Jedinstvo moći ćete pogledati nove plesne predstave Martina Sonderkampa, Roberte Milevoj, Anthona Lachkya, Dalije Aćin Thelander, Natalije ManojlovićBarbare Matijević i Giuseppea Chica, Marija Vrbaneca, Martine Kolege i Larise Navojec. Tijekom Platforme.hr proslavit će se Svjetski dan plesa pod nazivom Go out and dance na Zrinjevcu.

I ove se godine nastavlja projekt Task koji teži novim načinima aktivacije i umrežavanja plesnih umjetnika u Hrvatskoj i regiji. Osim dokumentacije odnosno mapiranja koreografa i njihovog rada, ideja mu je propitivanje i transponiranje znanja i metoda, te edukacija mladih koreografa. Pokrenut je i novi projekt, urbani festival pod nazivom Street forma. U bogatom popratnom programu možete pogledati izložbu studenata ALU koji će kroz nove medije izložiti svoje radove, projekcije plesnih filmova u kinu Grič te izložbu poznate fotografkinje Slavice Subotić. Poseban je dio ovogodišnje Platforme.hr projekt posvećen nedavno preminuloj Milani Broš.

Više potražite ovdje.

Izvor: platforma.hr

Objavljeno
Objavljeno

Povezano