Umjetnost nije sigurno mjesto

Biro suvremene umjetničke prakse Kontejner proslavio je u Pogonu Jedinstvo svoj 10. rođendan i predstavio knjigu koja donosi pregled njihovog rada od početaka do danas.

kontejner_10_godina

Ovaj kolektiv koji neformalno postoji od 2001, a službeno je osnovan 2004. kao duo kojeg čine Sunčica Ostoić i Olga Majcen Lynn, poduprt prepoznatljivim dizajnom Dejana Radosavca Rute koji je dosljedno brendirao sve projekte, danas je stasao u deveteročlanu posadu po mnogo čemu jedinstvenu na hrvatskoj umjetničkoj sceni. To se prije svega odnosi na zauzimanje i predstavljanje radikalnih pozicija kustoske prakse odnosno kritičko propitivanje uloge i odnosa između umjetnosti, dizajna, tijela, znanosti i tehnologije u suvremenom društvu. Ove su se konceptualne smjernice reflektirale u njihovim projektima među kojima su festivali Ekstravagantna tijela, Device Art i Touch Me, a u kojima su prezentirali te producirali upravo djela na sjecištima umjetnosti, znanosti i tehnologije te stavili u fokus interesa moment tijela i kako ono oblikuje i intervenira u naše živote, kako je naglasila jedna od članica kolektiva, kustosica Ivana Bago.

Osim tekstova Davora Miškovića, Maroja Mrduljaša te drugih teoretičara, važan doprinos Kontejnerovoj slavljeničkoj publikaciji dao je povjesničar i teoretičar umjetnosti Miško Šuvaković svojim pojmovnikom koji je zamišljen kao referentno štivo i priručnik za sve koji se zanimaju za ova područja umjetničkih i kustoskih praksi. U svom je kratkom izlaganju iznio za njega najvažnije momente rada ovog kolektiva – fascinaciju tehnologijom koja u hrvatskom kontekstu vuče korijene u konstruktivizmu i Novim tendencijama, suvremene relacije tehnologije i tijela te pitanja budućnosti transformacije tijela u kontekstu tranzicijske Europe, tj. njegovu važnost u konstruiranju naše stvarnosti.

Knjiga se može naručiti putem maila.

Piše: Janja Sesar

Objavljeno
Objavljeno

Povezano