Uhvati film

Izbor filmova s temama o invaliditetu s novosadskog festivala dolazi u Rijeku.

Dvije perspektive_naslovna_500_343
Riječ je o filmskoj reviji Uhvati film koju pokreće udruga Spirit inspirirana novosadskim međunarodnim filmskim festivalom Uhvati sa mnom ovaj dan, koji se već devet godina, od 2003, kroz filmsku umjetnost bavi životom, aktivnostima i postignućima osoba s invaliditetom. Festival promovira filmove čiji su redatelji, scenaristi i glumci osobe s ivaliditetom te filmove koji se bave temama invaliditeta, a svi filmovi su titlovani. 
Filmska veza Riječana i Novosađana započela je prije tri godine, kada su autori okupljeni oko filmske sekcije udruge Spirit prijavili svoje uratke na novosadski festival te, kao autori koji su na festivalu imali najviše filmova, osvojili plaketu za filmski opus. Godinu dana kasnije, Spiritovi autori su pozvani da ponovno sudjeluju na Festivalu, i tada, kako ističe Denis Pilepić koji ulazi i u fesivalski žiri, zaključuju da je riječ o odličnom festivalu kakav bi trebao postojati i u Hrvatskoj.
 
Filmski karavan Festivala na poziv Spirita dolazi u lipnju 2011. u Hrvatsku kada su organizirane dvije projekcije filmova s festivala Uhvati sa mnom ovaj dan, jedna u Rijeci, a druga na otoku Krku. Zajednički posjećuju Udrugu invalida distrofičara Primorsko-goranske županijeUdrugu osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka i srednju ekonomsku školu koju pohađa više mladih s invaliditetom, a sve u nastojanju kako bi, naglašava Pilepić, “prikupili mišljenja te istražili tko i na koji način može sudjelovati u festivalu”. Međutim, Spirit ipak odlučuje ne raditi odmah novi festival, već u prvoj godini organizirati reviju najboljih filmova s festivala Uhvati sa mnom ovaj dan, a u narednim godinama promijeniti format, proširiti program i, poput novosadskog festivala, pokrenuti niz popratnih programa – radionica, okruglih stolova, tribina, razgovora, izložbi i performansa na kojima će sudjelovati osobe s invaliditetom, a javnosti biti omogućeno upoznavanje i praćenje aktivnosti u kojima sudjeluju osobe s invaliditetom.

Revija Uhvati film ima namjeru senzibilizirati javnost na život osoba s invaliditetom u našem okruženju, prezentirati filmsku i video umjetnost osoba s invaliditetom i pružiti im mogućnost da njihove poruke dođu do što većeg broja gledatelja. Organizatori poručuju da je riječ o “filmovima koji će vas promijeniti nabolje”. Koliko su u pravu provjerite 12. studenog u 18 sati riječkom HKD-u.

 

D.V. / Foto: Dvije perspektive, Samir Hidanović (BiH)
Objavljeno
Objavljeno

Povezano