U režiji Zlatka Hasanbegovića

Ministar kulture ponovno je u problemu. Ovaj put s Hrvatskom udrugom producenata i Društvom hrvatskih filmskih redatelja.

piše:
Vatroslav Miloš
zlatko_hasanbegovic_mm_630 Zlatko Hasanbegović, vječito u žurbi; FOTO: Matija Mrakovčić / Kulturpunkt.hr

Piše: Vatroslav Miloš

Nije sigurno broji li Zlatko Hasanbegović svoje posljednje ministarske dane u Runjaninovoj 2. Nije sigurno jedino stoga što ne možemo znati kakav nas uopće rasplet ove političke krize očekuje u parlamentu: hoće li HDZ uspjeti u “preslagivanju” na čelu s provjerenim Todorićevim kadrom ili nas očekuju novi izbori i, ako je tako, što će oni donijeti? Ono što je sigurno jest da je Hasanbegović doživio strelovit uspon od bezimenog činovnika zaposlenog na poslovima dvojbene znanstvene relevantnosti u Instutu Ivo Pilar do zvijezde stabilnog sjaja na inače prilično tmurnom desničarskom nebu. HDZ neće propustiti priliku da kapitalizira taj politički sjaj. 

Jednako tako, Hasanbegović u posljednjih šest mjesec nije propustio niti jednu priliku da slomi ili barem ignoriranjem osakati rijetke kvalitetne prakse u kulturnom sektoru. Neprofitni mediji, Agencija za elektroničke medije, Hrvatski povijesni muzej, kulturna vijeća, HAVC, svi su oni osjetili posljedice Hasanbegovićeva kulturkriega. Prošli mjesec ostavke na dužnosti uručila je većina članova Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost pri Ministarstvu kulture i to, kako su sami istaknuli, stoga što suradnja više jednostavno nije bila ni moguća ni smislena, a Novi list je prije samo nekoliko dana objavio da izdavači dišu na škrge.

Priopćenjem za javnost oglasili su se zajednički i Hrvatska udruga producenata i Društvo hrvatskih filmskih redatelja u kojem ističu zabrinutost ministrovim odnosom prema hrvatskoj kinematografiji, odnosno “postupcima koje je poduzeo i onima koje je propustio poduzeti”. Nakon što im je sastanku održanom 18. travnja obećano da će takva okupljanja postati redovita, kao i da će “žurno” potpisati godišnji ugovor s HAVC-om, niti dva mjeseca poslije – to se nije dogodilo. Na istom sastanku, ministar Hasanbegović najavio je da će kadrovska rješenja tražiti u dogovoru sa strukom, no to ga nije spriječilo da iz Upravnog odbora Eurimagesa smijeni Sanju Ravlić, što se saznalo “post-festum, kroz neformalne kanale iz Strasbourga”. 

“Svojom opstrukcijom ili nemarom je doveo u pitanje i poticaje za strane koprodukcije čime je izazvao povlačenje višemilijunskog priljeva sredstava stranih produkcija u proračun RH, te izravno oštetio proračun Republike Hrvatske”, ističe se u priopćenju koje u cijelosti možete pročitati ovdje

Objavljeno
Objavljeno

Povezano