U ondašnjem vremenu i današnjem trenutku

Na Venecijanskom bijenalu arhitekture bit će održan program posvećen Novim tendencijama i Vjenceslavu Richteru.

pripremio:
Tomislav Žilić
richter_630

Pripremio: Tomislav Žilić

U sklopu pratećeg programa Venecijanskog bijenala arhitekture Meetings on Architecture, 8. kolovoza od 10 do 14 sati bit će održan program Nove tendencije i arhitektura: apstrakcija, ambijent, algoritam. Program je osmišljen u formi panela: uz diskusiju te popratnu izložbu o segmentima arhitektonskog i umjetničkog opusa hrvatskog arhitekta Vjenceslava Richtera kao istaknutog protagonista Novih tendencija. Usto, bit će prikazan i dokumentarni film o pokretu Novih tendencija u produkciji Hrvatske radiotelevizije iz 2011. godine.

Tako će se naglasiti značenje i odjeci umjetničkih istraživanja Novih tendencija za medij arhitekture, u ondašnjem vremenu i današnjem trenutku. Pogotovo se to čini važnim sagledati danas, u vrijeme pojačanog ali često i površnog korištenja kompjutora u algoritamskom, parametrički vođenom generiranju arhitektonske forme, pri čemu društvena dimenzija prečesto ostaje zaobiđena i kompromitirana. U panel diskusiji sudjeluju istaknuti stručnjaci i istraživači Novih tendencija: Jerko Denegri (Beograd), Margit Rosen (Zentrum für Kunst und Medientechnologie, Karlsruhe), Ivan Rupnik (Sveučilište Northeastern, Boston), Francesco Poli (Università degli Studi di Torino), Ivo Čović (Politecnico di Milano), Karin Šerman (Arhitektonski fakultet, Zagreb) i Igor Ekštajn (Harvard University Graduate School of Design, Cambridge).

U izložbenom dijelu programa bit će prikazane dvije ključne pozicije u arhitektonskom i umjetničkom stvaralaštvu Vjenceslava Richtera iz vremena Novih tendencija koje su rezultat njegova eksperimentiranja u području arhitekture, urbanizma i vizualnih umjetnosti. U vrijeme Novih tendencija nastaje arhitektonsko-urbanistički Sinturbanizam u kojem Richter polazi od ideje spajanja životnih funkcija velikog broja ljudi (stanovanje, zdravstvo, obrazovanje, slobodno vrijeme i sl.) u jedinstveni objekt sastavljen od mnoštva jedinica kvadratnog oblika objedinjenih u formi zigurata. U isto vrijeme Richter započinje istraživanja u području vizualnih umjetnosti, te krajem šezdesetih godina nastaje ciklus Sistemskih grafika. Kao osnovnu gradbenu jedinicu Sistemskih grafika ponovno koristi kvadrat koji umnaža i mijenja stvarajući tako beskonačan sustav likovnih rješenja. Ciklus Sistemskih grafika Richter je pokazao na izložbi Tendencije 5.

Nove tendencije i arhitektura: apstrakcija, ambijent, algoritam u cjelini će ujedno pokušati istaknuti specifičnu karakteristiku i nama posebno zanimljivu vrijednost hrvatske arhitektonske scene u proteklome stoljeću, a to je plodna suradnja umjetnika i arhitekata u zajedničkim nastupima i ostvarenjima te kompatibilnost njihova naziranja i djelovanja, što također želimo pokazati kao jednu od vrijednosti lokalne arhitektonske i umjetničke kulture. Kustosica izložbe je Vesna Meštrić, a autori programa su Karin Šerman, Igor Ekštajn, Vesna Meštrić te Ivo Čović.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano