U mašinskom odeljenju: uslovi rada u kulturi

Kulturni centar Rex poziva na susret, prezentaciju i diskusije s grupama kulturnih radnica i radnika iz Španjolske, Slovenije i Srbije na temu uvjeta rada u kulturi.

prosvjed_djelatnika_min_kulture_480
Zajednička tema susreta Kolektiva Radikalna Edukacija i Grupe Radnička Anketa sa kolegicama i kolegama iz Srbije koji će se u nedjelju i ponedeljak odvijati u Kulturnom centru Rex je: uvjeti rada u kulturi.
Grupu Radnička Anketa (Workers’ Inquiry Group) čine Alfredo Aracil, Carolina Bustamante, Ines Moreno i Yunuen Sariego, doktorantkinje i doktoranti na studijskom programu (Centro de Estudios) Centra za umjetnost Narodnog muzeja Reina Sofia u Madridu. Zajedno s Kolektivom Radikalna Edukacija (Ljubljana, Slovenija) inicirali su istraživanje koje se bavi oblicima i različitim nivoima eksploatacije radnica i radnika u kulturnim institucijama, kao i načinima primjene rezultata ovih istraživanja u cilju društvenih promjena. Istraživački proces su započeli pitanjem: kako izumiti novu političku praksu i kako je misliti u instituciji? Razlozi za ovo istraživanje leže ne samo u novim modalitetima i regulacijama rada u polju kulture (kao što su nerazmjer između plaćenog i neplaćenog rada, rada i slobodnog vremena, intenzivna fragmentacija radnog iskustva, gubljenje osjećaja samopouzdanja, samostalnosti i sigurnosti u svim aspektima života), već i nedostatak klasne svijesti i solidarnosti među onima koji rade u polju kulture – novom proletarijatu.
Aleksandra Sekulić, Jelena Miletić, Vladan Jeremić, Vida Knežević i Marko Miletić su kulturne radnice i radnici i umjetnice i umjetnici iz Beograda i Bora, koji su do nedavno bili zaposleni ili u ugovornom odnosu s različitim, od države i društva financiranim, kulturnim institucijama. Svi su iskusili zahtjevan i iscrpljujući proces iniciranja i implementiranja svojih ideja u svakodnevnom radu i institucionalnoj produkciji. Takav proces je obično bio praćen različitim oblicima pasivnog otpora, ometanja, ignoriranja pa i zlostavljanja od strane rukovodstava institucija. Pokušavajući biti predvodnici modernizacije programa i produkcije, ostali su izolirani i opstruirani , i naposljetku, otpušteni ili prisiljeni napustiti radna mjesta. Sličnosti i razlike između ovih izoliranih slučajeva govore ne samo o trendu političke opresije u kulturnoj sferi, već i o činjenici da nije bilo nikakve organizacije, asocijacije ili sindikata koji bi podržali akterke i aktere takvih događanja, bilo na institucionalnom bilo na profesionalnom nivou.  
Članovi organizacije KUDA.org (Novi Sad) i Alternativnog kulturnog centra (Niš) sudjelovat će u u susretu i raspravi na osnovu drugih oblika radnih iskustava – ugrožavanja fizičkog i osobnog integriteta ili ugleda matične organizacije u javnosti, kao i posljedičnih pravnih, policijskih i sudskih postupaka koji su takva iskustva relativizirali ili minimizirali. 
Situacije kroz koje su prošle ove radnice i ovi radnici u kulturi, kao i jedna od situacija koje su u tom momentu bile kritične na Univerzitetu umetnosti u Beogradu (u vezi s otpuštanjem nastavnog osoblja u honorarnom odnosu), bile su predmet diskusije u okviru programa Malo verovatna misija 24. veljače 2011. u Kulturnom centru Rex. Dojmove s te diskusije možete pročitati na ovdje.
Ove grupe kulturnih radnica i radnika prvo će se susresti u Kulturnom centru Rex, u nedjelju, 26. lipnja u 18 sati, kako bi razmijenili svoja dosadašnja iskustva i podijelili ideje o mogućoj suradnji. Sastanak će biti otvoren za sve radnike i radnice u kulturi zainteresirane za predložene teme. “Smatramo da je ovo prilika”, poručuju iz Kulturnog centra Rex, “da se sretnu i upoznaju radnice i radnici u kulturi koji deluju u oba polja kulturne politike i produkcije, onom koje se vezuje za javni sektor i onom koje se smatra nezavisnim”.
U ponedjeljak, 27. lipnja u 19 sati, Grupa Radnička Anketa i Kolektiv Radikalna Edukacija u okviru debate Malo verovatna misija predstavit će svoj istraživački rad (radničku anketu izvedenu u muzeju Reina Sofia), njegove principe i dosadašnje ishode. 
Ovi susreti i debate u REX-u dio su programske linije interkulturnih dijaloga Raskršća istok-zapad (Crossroads East-West) u okviru trogodišnjeg projekta Engine Room Europe, fokusiranog na nezavisne radnike u kulturi i njihovo polje djelovanja. Glavni cilj projekta je razvoj kapaciteta i održivosti nezavisne kulture u Europi. Projekt je podržan sredstvima Europske unije – Kultura 2007-2013.
Izvor: Kulturni centar Rex / Foto: Prosvjed djelatnika grčkog Ministarstva kulture, listopad 2010.
Objavljeno
Objavljeno

Povezano