U ime kreativne klase

Razgovor pod nazivom Na ruševinama kreativnog grada bit će organiziran povodom objavljivanja istoimenog zbornika tekstova.

 

cvjetni_konj_630 H-Alter

Tema razgovora koji nosi podnaslov Urbane regeneracije, umetnost, džentrifikacija, preuzimanje grada je suvremeni grad kao paradigmatsko mjesto djelovanja neoliberalnih kapitalističkih strategija, ali i mjesto različitih praksi otpora, pokušaja preuzimanja grada i stvaranja društvenih alternativa. U situaciji aktualnih borbi i kulturnih događanja vezanih uz pitanje javnog prostora, u razgovoru će biti predstavljena povezanost generalnih trendova urbanog razvoja s izvjesnim setom lokalnih primjera, van zadatih akademskim i aktivističkih okvira koji ograničavaju borbu na parametre održivosti i na “realne” društvene procese, čime zapravo omogućuju njihovu reprodukciju.

Kad je suvremeni grad u pitanju, procesi urbanih regeneracija predstavljaju glavni model provedbe agresivnih procesa neoliberalizma kao aktualnog stadija kapitalističkog razvoja. Urbana regeneracija se predstavlja kao vizija reinvencije grada za budućnost, kojom se obećava dobrobit za sve, dok se konstantno potvrđuje njen neuspjeh. Optimizam urbanih vizija koji se razvija u bliskoj vezi sa simboličkim kapitalom koji proizvode umjetnost i kultura, materijalizirane u mašineriji kreativnih industrija, direktno je povezan s nasiljem i revanšizmom prema svim onim stanovnicima grada koji ne odgovaraju mjerilima novog projekta savršenog svijeta za savršene stanovnike. Fikcija kreativnog grada želi prikriti vlastite ruševine, ruševine koje konstantno proizvodi u svojoj kreativnoj destrukciji. Postavlja se pitanje da li je “kreativnost” prihvatljiva samo kao roba, da ne bi postala kanal otpora, polaganja prava na grad i “preuzimanja” grada? Ono što se nazire kao potencijalni put jest inzistiranje na klasnoj kritici urbanizma, manje putem iznošenja alternativnih planova, zahtijeva i agendi održivosti, a više kroz potenciranje povezanosti teorijske proizvodnje i političke militantnosti u budućem bavljenju gradom.

Zbornik su uredili Ana Vilenica i kuda.org. Dizajnirao ga je Demian Bern, a izdao novosadski Centar za nove medije_kuda.org. Zbornik, uz uvodni tekst Ane Vilenice i kuda.org, sadrži eseje Neila Smitha, Alberta Toscana, Davida Harveyja, Mattea Pasquinellija, Stevphena Shukaitisa, Josephine Berry Slater & Anthonyija Ilesa, Lidije Radojević, Vide Knežević & Marka Miletića i Marine Vishmidt.

Razgovor će biti održan u četvrtak, 7. lipnja 2012. godine, od 16 do 19 sati u novosadskom Omladinskom centru CK13. Zbornik radova Na ruševinama kreativnog grada možete preuzeti ovdje.

Izvor: kuda.org

 
Objavljeno
Objavljeno

Povezano