Postoji li lijeva politička alternativa?

Konferencija pod nazivom Susreti - budućnost evropskih integracija, politička ekonomija i kultura: leve kritičke perspektive održat će se od 25. do 28. rujna u Beogradu.

leve_perspektive_630

Postoji li alternativa politikama kapitalističkoga sistema? Pitanje nije novo, a odgovor na njega pokušat će se pronaći na trodnevnoj konferenciji u Beogradu u organizaciji Kontekst kolektiva i “inicijative za borbenu radničku organizaciju” Marks21. Osnovna namjera Susreta jest okupiti sudionike iz regije, inicijative, formalne i neformalne grupe i pojedince koji i inače sudjeluju u proizvodnji kritičkih analiza, diskusijama i akcijama solidarnosti. Također, Susreti predstavljaju doprinos učvršćivanju regionalnih veza s ciljem stvaranja drugačije perspektive rješavanja političkih, ekonomskih i kulturnih problema prisutnih u prostoru nekadašnje Jugoslavije.

“U zemljama koje su nastale raspadom Jugoslavije, globalna kriza kapitalističkog sistema predstavlja krajnje predatorske poteze u rušenju i transformisanju nekadašnjeg socijalističkog sistema i beneficija za koje su se njeni građani borili i stvarali ih decenijama. Evropske integracije su postale mantra svih vodećih političkih struktura u regionu. One koje ih zagovaraju bez pogovora sprovode i procese privatizacije i smanjivanje javnih budžeta, dok one koje su protiv, to čine uz kontinuirano generisanje nacionalizma unutar postjugoslovenskog društva. Svojim postupcima, obe struje doprinose i jačanju neofašizma, koji je, kroz porast desnih politika već nekoliko decenija prisutan u Evropi. Ujedno, obe opcije počivaju na sprovođenju istorijskog revizionizma i potpunom negiranju socijalističke prošlosti. Ovakve politike su dovele do katastrofalnog socijalnog položaja ljudi, do gubitka perspektive za mlade i krajnjeg siromaštva za starije stanovništvo”, rezimiraju organizatori.

U Magacinu u Kraljevića Marka u Beogradu kroz panele, predavanja, radionice i neformalna druženja razgovarat će se o pitanjima krize Europske Unije te dužničke krize na Balkanu, politikama u zemljama bivše Jugoslavije u posljednjih dvadeset godina, ideološkim utjecajima na kulturnu proizvodnju i njenim posljedicama, pitanjima radnih odnosa, kao i o mogućnostima stvaranja lijeve političke alternative. Detaljni program potražite na Facebook stranici ili ovdje.

Izvor: Kontekst kolektiv / Marks21


Objavljeno
Objavljeno

Povezano