Kritika institucionalizirane normalnosti

Besplatni anarhistički povremenik Ispod pločnika upravo je objavio svoj trinaesti broj.

ispod_plocnika_2014_630

Ispod pločnika već osam godina dovodi u pitanje normalnost koja nam je nametnuta pa se tako u ovom broju bavi brakom, zakonima, pravima, nacionalizmom i pitanjem vlasti, temama koje su sastavni dio te normalnosti. U pokušaju da svaki dio našeg života bude reguliran, ne sudjeluju samo institucije sistema, već i njegovi više ili manje glasni pomagači, koji zahtijevaju više regulacije i kontrole. Brak je tako nedavno postao najpoželjnija institucija jer sa svih strana su se javili njegovi zagovornici i zagovornice, dok je izostala gotovo svaka kritika tog institucionaliziranog međuljudskog odnosa.

Važan prilog kritici borbe kroz sistem daju i tekstovi Meše Selimovića O vlasti, koji govori o tome da ne postoji dobra vlast, niti dobri vladari. Kao dodatak tome, Emma Goldman u svom tekstu Žensko pravo glasa, govori o besmislenoj borbi za pravo na izbor vlastitih diktatora. Novi broj donosi i drugi dio istraživanja naslovljenog Pucnji atentatora. Istraživanje se bavi ranim primjerima propagande u regiji, a za temu drugoga dijela uzima Luku Jukića koji je izvršio neuspjeli atentat na komesara Cuvaja. Osim toga, kao još jedan mali prilog povijesti anarhizma, ovaj broj donosi i kratku antibiografiju B. Travena, poznatog i dugo anonimnog književnika, čija djela odražavaju njegove anarhističke ideje.

Ispod pločnika je moguće nabaviti u knjižarama, infoshopovima, klubovima, kafićima… kao i tamo gdje ga sami odnesete. Cijeli broj možete čitati online ili ga, kao i sve prošle brojeve, preuzeti u elektroničkom formatu

Izvor: Ispod pločnika

Objavljeno
Objavljeno

Povezano