Koliko politike?

U organizaciji Kontekst kolektiva, Vesna Vuković održat će u Beogradu predavanje o angažiranoj umjetnosti u reakcionarnim vremenima.

politika_umetnost_630 Performans grupe TOK, 1973, FOTO: Kontekst kolektiv

Vesna Vuković, članica kustoskog kolektiva [BLOK], prevoditeljica i autorica emisije Stvarnost prostora na Trećem programu Hrvatskog radija, održat će u utorak, 2. prosinca, u 19 sati u prostoru Društvenog centra Oktobar izlaganje pod nazivom Koliko politike? Angažovana umetnost u reakcionarnim vremenima. Nakon izlaganja u organizaciji Kontekst kolektiva najavljena je diskusija.

“Nakon boom-a koji je od 1990-ih doživjela tzv. politička umjetnost, danas sve češće svjedočimo mekšim ili tvrđim napadima na angažirane umjetničke prakse. Svi oni kreću iz opažanja kako je takva umjetnost nedovoljno umjetnička, dakle, odviše uprljana dnevnom politikom, ‘jeftinim’ aktivizmom. Potpomognut akademizacijom umjetničkog diskursa i umjetničkog obrazovanja te uz glasnu podršku stručnjaka koji zahtijevaju da umjetnost bude slobodna od ideologije i politike – simptomatično je kako si na ovom mjestu konzervativni i liberalni diskurs o umjetnosti pružaju ruku – takav tip argumentacije zauzima sve više prostora u javnim debatama. Može se zaključiti da se na polju umjetnosti upravo odvija ideološka borba, i to u momentu institucionalne, i dakako društvene, reorganizacije i odumiranja društvene funkcije umjetničkih institucija”, najava je izlaganja.

Namjera je izlaganja pokušati izmjestiti političku umjetnost iz povjesničarsko-umjetničarskih uvida koje je s jedne strane svode na institucionalnu kritiku, a s druge zapadaju u glorifikaciju vaninstitucionalih umjetničkih praksi te izbjeći teorije koje slave inherentnu političnost umjetnosti. Kroz kratak historijski hod pokušat će se otvoriti pitanje mjesta umjetnosti u današnjoj društvenoj konstelaciji, kako u proizvodnim odnosima, tako i u njihovoj ideološkoj reprodukciji. Posebno će mjesto biti posvećeno odnosu umjetnosti i političkih pokreta – umjetnost u trenutku slabljenja ljevice ili njezinog rastakanja u niz mikropolitičkih formacija sve intenzivnije preuzima političku agendu, a aktivističko djelovanje preuzima umjetničke formate.

Predavanje je organizirano kao dio javnog programa seminara Kritika narativa dominantne ideologije: medijska reprodukcija ideologije koji je realiziran u okviru projekta Kritička Mašina. Cilj je projekta osigurati uvjete za kontinuiranu reprodukciju i širenje novog jezika kritike koji bi se bavio analizom društvenih fenomena dostupnom široj javnosti, na analitički postavljen način, istraživački utemeljen i sa kritičkom oštrinom. 

Izvor: Kontekst kolektiv

Objavljeno
Objavljeno

Povezano