Dugi marš kroz teoriju

Gerusija najavljuje ciklus predavanja Uvod u radikalne teorije.

 

althusser_630

Program Uvod u radikalne teorije nastavak je Gerusijinog rada na aktiviranju onih filozofskih sadržaja i potencijala u lokalnoj zajednici koji se nedovoljno ili neadekvatno obrađuju na Univerzitetu.

Program će 6. listopada otvoriti Srećko Horvat i Dušan Maljković predavanjima o Rolandu Barthesu i Markizu de Sadeu, autoru kojem je Barthes posvetio neke od svojih najboljih stranica. Sljedeći tjedan, 13. listopada, Milan Rakita i Vladimir Gvozden pokušat će izložiti neke od zajedničkih pretpostavki postkolonijalizma koji se razvio u pozamašan korpus znanja s utjecajem na oblikovanje raznih akademskih polja. Gaspar Miklos Tamas će 20. listopada govoriti o situacionizmu, a Branko Romčević o Batailleu. Primož Krašovec i Dušan Grlja će predavanjima o nematerijalnom radu, odnosno o novoj teoriji vrijednosti,  27. listopada zaključiti prvi dio programa. Nakon stanke od mjesec dana, prosinački ciklus predavanja započet će izlaganjima Saše Hrnjeza o Gramsciju, dok će istog dana  Andreja Pavlišić nastaviti s predstavljanjem nekih aspekata situacionizma. Tjedan dana poslije Aleksandar Stojanović i Đorđe Hristov govorit će o aktualnosti altiserijanskog marksizma. Nakon njih će, prateći ustaljeni ritam, osnove queer teorije izložiti Goran Rujević i Milena Stefanović, dok će istom prilikom Adriana Zaharljević predstaviti teorijsko nasljeđe Judith Butler. Posljednji termin prije nove godine rezerviran je za prošlost i sadašnjost marksizma. Vuk Vuković govorit će o povratnim spregama između teorije i prakse u Lenjinovom radu, dok će Alpar Lošonc iscrtati konture marksizma u dvadeset i prvom stoljeću. Predavanja u dvanaestom mjesecu na rasporedu su svake subote od 1. do 22. prosinca.

Program će sljedeće godine biti nastavljen 2. veljače predavanjem o Lacanu Vladana Milanka, Lidije Prišing i Ivana Selimbegovića. Ivan Radenković i Bojan Vasić 7. veljače predstavit će osnovne postulate strukturalizma. Stipe Ćurković će tjedan dana kasnije govoriti o suvremenoj njemačkoj marksističkoj teoriji s naglaskom na opus Michaela Heinricha, dok će nakon njega Mislav Žitko objasniti konceptualni tretman novca i kredita u marksističkoj teoriji. Ovaj ciklus predavanja okončat će 23. veljače Sanja Todorović i Leonardo Kovačević predstavljanjem misli dvaju divova suvremene francuske filozofije, Alaina Badioua i Jacquesa Rancierea. Program u travnju bit će nastavljen upoznavanjem zainteresirane publike s klasicima kontinentalne filozofije. Prvi proljetni susret 6. travnja Ivan Milenković posvetit će Deleuzeu, dok će prilikom sljedećeg, 13. travnja, Aleksandar Matković i Tamara Đorđević govoriti o Foucaultu. Naredni tjedan, 20. travnja, Predrag Krstić i Petar Bojanić podijelit će termin govoreći o nekim aspektima Adornove misli, odnosno o dekonstrukciji. Zadnja  najavljena predavanja o teoriji odbijanja rada, odnosno o Brechtu, održat će Mark Lošonc i Maja Solar 27. travnja. Pojedinosti predavanja bit će objavljene kako se njihovi termini budu približavali.

Program će biti organiziran u novosadskom Omladinskom centru CK 13.

Klub studenata filozofije Gerusija osnovan je 2005. godine inicijativom tadašnjih studenata četvrte godine filozofije iz Novog Sada. Svojim aktivnostima Gerusija je ubrzo prerasla klasične studentske okvire i postala organizacija koja želi okupljanjem jedne nove generacije mladih filozofa aktivno doprinijeti stvaranju poticajnog filozofskog okruženja i otvaranju novih misaonih paradigmi. Više informacija o njenim aktivnostima možete pronaći ovdje.

KP

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano