Četiri jahača kapitalističke apokalipse

Svakoga dana sve je jasnije i vidljivije da se globalni kapitalistički sustav približava apokaliptičnoj nultoj točki.

slavoj_zizek_630

Slavoj Žižek u knjizi Živjeti na kraju vremena pokazuje i dokazuje da kapitalizam kakav danas živimo nije održiv te da je vrijeme za promjene, a to se može dogoditi samo redefiniranjem komunizma. 

Svakoga dana sve je jasnije i vidljivije da se globalni kapitalistički sustav približava apokaliptičnoj nultoj točki. Njegova su četiri jahača apokalipse ekološka kriza, neravnoteža u ekonomskom sustavu, posljedice biogenetičke revolucije te eksplozivni rast društvenih podjela. No je li to kraj svijeta, ili samo kraj svijeta kakav poznajemo? U svojoj najnovijoj knjizi, Živjeti na kraju vremena, Žižek analizira sadašnju krizu te pogađa srž problema. Zapadna civilizacija u suočavanju s ekonomskom krizom koja ju je pogodila mora proći pet stanja: poricanje, bijes, cjenkanje, depresiju i prihvaćanje. 

Slavoj Žižek, filozof, sociolog, kulturni kritičar i psihoanalitičar, rođen je u Ljubljani 1949. godine. Doktorirao je na Ljubljanskom sveučilištu 1981., a drugi doktorat obranio je u Parizu na slavnom Sveučilištu Pariz VIII. Međunarodni je ravnatelj Instituta za humanističke znanosti Birkbeck u Londonu i viši istraživač na Institutu za sociologiju Sveučilišta u Ljubljani. Gostujući je profesor na brojnim sveučilištima u svijetu. Gostujući je profesor na brojnim sveučilištima u svijetu. Često ga nazivaju “divom iz Slovenije” i “najopasnijim filozofom na svijetu”. Objavio je više od 50 knjiga (prevedenih na 20 jezika) na teme koje sežu od filozofije te frojdovske i lakanovske psihoanalize pa sve do teologije, filma, opere i radikalne politike. Neke od knjiga koje je objavio su Sublimni objekt ideologije (2002.), Škakljivi subjekt (2006.), O nasilju (2008.), Paralaksa (2009.) i Druga smrt neoliberalizma (2010.). Prema nedavnom prikazu u New Yorkeru, Slovenija ima reputaciju “koja je disproporcionalna njezinoj stvarnoj veličini upravo zbog rada Slavoja Žižeka”.

Žižek će u sklopu Subversive Foruma 14. svibnja u 18 sati u kinu Europa zajedno s Ankicom Čakardić predstaviti svoju novu knjigu u izdanju Frakture, a iste će večeri, s početkom u 20 sati, u istome prostoru održati predavanje naslovljeno Znakovi iz budućnosti

Izvor: Fraktura / SFF

Objavljeno
Objavljeno

Povezano