Brevijar suvremenog mišljenja

Uz Malabou – profili suvremenog mišljenja, prva knjiga mladog filozofa i kritičara Ante Jerića, izašla je iz tiska.

piše:
Vatroslav Miloš
ante_jeric_630FOTO: Tomislav Medak

Piše: Vatroslav Miloš

Ante Jerić prošao je dug put od britkog kroničara svakodnevnice, novinara u kulturnom sektoru, te izuzetno pronicljivog književnog i filmskog kritičara te prevoditelja do, kako ističu urednici knjige Uz Malabou – profili suvremenog mišljenja, “filozofskog pisca kakvog ova sredina još od Marija Kopića i njegovih ranih spisa nije iskusila”. 

Njegova prva knjiga posvećena je tako pojmu indiferentnosti kod suvremene francuske filozofkinje Catherine Malabou, pojmu koji ona definira kao “odvojenost od subjekta svijeta i svijeta od subjekta”, što Jerić čita paralelno s nekolicinom drugih suvremenih autora i autorica, od Martina Hägglunda, preko Ruth Leys i Adriana Johnstona, do Quentina Meillassoux i Barbare Cassin

Umjesto uvoda, knjigu otvara intervju – ovdje naslovljen “Književnost i indiferentnost” – koji je Jerić vodio s Malabou u svibnju 2014. godine i to prvenstveno stoga što, kako kaže sam autor, “anticipira sve tekstove koji su u njoj okupljeni i funkcionira kao njezino tematsko čvorište”. Nadalje, u knjizi se kroz poglavlja razmatra odnos kontingencije, vremena, traga i besmrtnosti, odnos psihoanalize i neuroznanosti, odnos afekta i intencije u novijoj teoriji, uloga emocija u konstituiranju sebstva te odnos mišljenja i roda, a jedno je poglavlje posvećeno i Malabouinom kritičkom radu na Meillassouxovoj knjizi Poslije konačnosti, čiji je prijevod nedavno također objavljen u izdanju Multimedijalnog instituta.

“Zadivljuje ustrajnost i temeljitost kojom se Ante u tekstu susreće s relevantnim današnjim misliocima, s kojima je pak mahom ostvario i osobni kontakt”, pišu u uredničkoj napomeni Tomislav Medak i Petar Milat, “No, još važnije od sretanja s tim figurama jest Antino majstorsko ocrtavanje odlučujućih filozofskih susreta tj. rasprava našeg doba, pa je Uz Malabou podjednako brevijar suvremenog mišljenja i brevet, matrikula, jednog mladog pisca”.

Knjigu možete besplatno preuzeti u elektroničkom formatu ili nabaviti kao fizičko izdanje u zagrebačkoj knjižari Vuković&Runjić u Teslinoj 16. 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano