Tematske šetnje Zagrebom

Seminar za hodače želi detektirati i pokretati inicijative poboljšanja javnog prostora grada.

pripremila:
Martina Domladovac
sasa_simpraga_igraliste_630FOTO: Saša Šimpraga

Pripremila: Martina Domladovac

Saša Šimpraga, osnivač i voditelj platforme 1POSTOZAGRAD i autor knjige Zagreb, javni prostor, uputio je javni poziv za sudjelovanje na Seminaru za hodače. Cilj Šimpraginog autorskog projekta je stvoriti novu aktivističku grupu koja će paralelno sa sudjelovanjem u tematskim šetnjama Zagrebom kroz čitavu 2016. godinu, detektirati i pokretati inicijative za poboljšanje javnog prostora grada.

Tematske šetnje održavat će se jednom mjesečno, u periodu od veljače do prosinca (uvijek subotom), a cilj im je, osim uvida su stanje i perspektive javnog prostora, upoznavanje s gradom te općenito podizanje kulture prostora. Poznati i nepoznati prolazi i pasaži, Rub grada i Zagrebački otoci, neki su od  naslova planiranih šetnji. Sve šetnje vodit će Šimpraga, no u pojedinim prilikama pridružit će mu se gosti šetači, stručnjaci iz različitih disciplina iz Hrvatske i inozemstva. 

Pošto će neke šetnje uključivati posjete mjestima koja iz tehničkih razloga ne mogu primiti veći broj ljudi, na njima će moći sudjelovati samo polaznici seminara, odabrani temeljem javnog poziva otvorenog do 7. veljače.

Od sudionika i sudionica očekuje se redovito sudjelovanje u šetnjama te aktivan doprinos zagovaranju pojedinih inicijativa. Zagovaračka aktivnost odnosi se na zajedničko oblikovanje zahtjeva, kontaktiranje javne gradske uprave, upoznavanje i aktiviranje lokalne javnosti i medijsko plasiranje tema kako bi postale vidljive, kao i općenito afirmiranje podizanja razine svijesti o javnom prostoru, javnim interesima i javnim dobrima Zagreba. U praksi to su jednostavne aktivnosti prilagođene pojedinim inicijativama, a cilj je da se brojnošću sudionika zagovaračkog procesa pojača pritisak na javnu gradsku upravu kako bi se prije dogodili željeni pomaci.

U periodu trajanja otvorenog poziva za sudjelovanje moguće je postavljati pitanja, a upiti i prijave mogu se poslati na adresu elektroničke pošte. U prijave je osim osobnih podataka i kontakta potrebno navesti kvart stanovanja, te priložiti motivacijsko pismo, ne duže od 250 riječi. Finalni izbor sudionika bit će objavljen do 14. veljače, a prva šetnja u subotu, 20. veljače.

Aktivnosti Seminara za hodače vezane su uz aktivnosti volonterske platforme 1POSTOZAGRAD, a segmenti projekta (intervencija u javnom prostoru i inozemna gostovanja) provode se u okviru međunarodnog projekta ACTOPOLIS u organizaciji Urbane Künste Ruhr i Goethe-Instituta. Seminar je prilika da “upoznajući mjesta u gradu na kojima nikad niste bili, upoznate i nove ljude, a usput svi zajedno pokušamo poboljšati Zagreb jer – grad neće postati bolji sam od sebe”, poručuje u pozivu Šimpraga.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano