Sva lica hrvatske kinematografije

Od rujna do prosinca 2012. nizom filmskih događanja hrvatska će se kinematografija predstaviti francuskim gledateljima.

ana_husman_rucak_630

Hrvatski će filmovi biti prikazani u znamenitoj pariškoj Francuskoj kinoteci i Centru Pompidou, a kultni će časopis Cahiers du cinema izdati i poseban podlistak o hrvatskome filmu.

Pod nazivom Croatie, la voici u Francuskoj će se održavati sezona hrvatske kulture, pri ćemu će se publici u Parizu i ostalim gradovima na uvid dati odabir domaće kulturne proizvodnje. Filmski dio sezone sastoji se od 13 različitih programa, kroz koje će se francuski gledatelji moći upoznati sa suvremenom i kinotečnom domaćom igranom, animiranom i avangardnom produkcijom.

Filmski program počinje Festivalom Istok-Zapad (Est-Ouest), gdje će se kroz program od pet dugometražnih filmskih naslova nastojati predstaviti mnoga lica suvremenog hrvatskog društva i filma. Festival se održava od 19. do 30. rujna u gradiću Die-Drôme blizu granice sa Švicarskom, a osim filmskim projekcijama, hrvatska će kinematografija biti predstavljena i konferencijama i okruglim stolovima.

Dani hrvatske kinematografije održat će se od 13. do 17. studenoga u Parizu. Program je organizirao Hrvatski audiovizualni centar u suradnji s kultnim francuskim časopisom Cahiers du cinéma, čiji je stalni suradnik Vincent Malausa odabrao devet filmova koji, prema njegovom mišljenju čine presjek suvremene hrvatske kinematografije.

U izgradnji filmskog programa kulturne sezone francuskim kolegama od velike pomoći bili su filmski stručnjaci Diana Nenadić, Hrvoje Turković Tanja Vrvilo te organizacije i institucije poput Hrvatske kinoteke, Hrvatskog filmskog saveza, Zagreb filma, Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Ubrzo nakon Festivala Istok-Zapad od 5. do 7. listopada održat će se manifestacija Rencontres cinématographiques de Cerbère-Portbou, gdje će biti prikazani eskperimentalni filmovi Ane Hušman i Vladislava Kneževića u selekciji 25 FPS-a, Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa, a od 12. do 17. listopada u Centru Pompidou bit će predstavljen presjek hrvatskog eksperimentalnog i avangardnog filma kroz povijest, i to u osam programa. Program je osmišljen u suradnji Jonathana Pouthiera i hrvatske kritičarke i filmologinje Diane Nenadić, a predstavit će ga Hrvoje Turković i Tanja Vrvilo. Poseban gost programa je hrvatski multimedijalni umjetnik Ivan Ladislav Galeta čiji će se odabrani radovi prikazati u Centru Pompidou.

Kompletan raspored projekcija i događanja potražite ovdje.

Izvor: HAVC / Na fotografiji: Ana Hušman, Ručak

Objavljeno
Objavljeno

Povezano