Suvremeni estetski doživljaj

Drugo izdanje festivala Zoom nastavlja se na iskustvo prethodnog festivala, kao i programa Art&Clubbing kojeg je udruga Drugo more provodila osam godina.

ivana_muller_480
Obje ove manifestacije nastojale su Rijeci donijeti suvremeni estetski doživljaj u području izvedbenih umjetnosti. Organizatori ovaj festival nastoje strukturirati oko onih umjetničkih radova koje je teško svrstati u umjetnička područja, koji bez problema kombiniraju različite medije, tehnike, metode i izričaje. Ove je godine u festivalskom fokusu umjetnica Ivana Müller čiji će rad biti predstavljen s tri predstave. 
Ivana Müller je koreografkinja, umjetnica i autorica tekstova. Odrasla je u Hrvatskoj, na Rabu i u Zagrebu, a karijeru je ostvarila živeći i radeći kao stranac u Nizozemskoj i Francuskoj.  Izražava se u različitim medijima, plesnim i kazališnim izvedbama, instalacijama, tekstovima, video i audio radovima, vođenim turama i internet radovima. Njezini radovi bili su predstavljeni na najznačajnijm festivalama i gostovala je u uglednim kulturnim institucijma. Tema njenih radova najčešće je tijelo i njegova reprezentacija, zatim prostor imaginarnog i imaginacije, pitanje autorstva i odnos između izvođača i gledatelja. Ivana Müller primila je Nagradu Charlotte Koehler za svoj rad, a dobitnica je i Goetheove nagrade za predstavu While We Were Holding It Together. Trenutno živi na relaciji Pariz – Amsterdam. 
Festival Zoom ove godine otvara upravo While We Were Holding It Together, predstava koja se prvenstveno bavi odnosom tijela i uma, a rezultat je poetska, humoristična i filozofična predstava koja i dalje oduševljava europsku publiku iako je nastala davne 2006. godine. Osim WWWHIT, Ivana Műller će se na festivalu predstaviti i najnovijim radovima: predstavama 60 minuta oportunizma i Partitura. 60 minuta oportunizma je predstava koja izvrsno balansira između komedije i poezije dok se bavi temom živog nastupa. Partitura je dječja predstava koju djeca – s obzirom da su izbrisane razlike između izvođača i publike, odnosno da su djeca koja predstavu izvode ujedno i njezina publika – više doživljavaju kao igru nego kao predstavu. 
Dječji program je novost ovogodišnjeg festivala jer, osim predstave Partitura, Zoom će ugostiti i riječku skupinu Malik koja će se predstaviti predstavom 13 zadataka za budućnost koja je nastala pod vodstvom Mile Čuljak
Na programu se nalazi i program i riječke skupine Prostor plus koja će premijerno izvesti svoju predstavu, koju još uvijek prepoznajemo pod radnim naslovom WARP 3. Na predstavi surađuju različite generacije izvođača koji su stasali u Prostoru plus. 
Osim toga, na festivalu će gostovati i dvije slovenske predstave. Ponovo dolazi Janez Janša, ali ovoga puta u ojačanom sastavu. Naime, radi se o predstavi Janeza Janše, Janeza Janše i Janeza Janše Što nas je više to smo prije na cilju. Ovo je dokumentarna predstava u kojoj se prepliću različita mnijenja i pogledi na pitanje identiteta, identifikacije i osobnog imena u različitim formama (intervjui, izjave političara i teoretičara, sudska praksa, dramska igra itd.). Druga je predstava Frozen Images skupine Wanda & Nova deViator koja u formi koncerta propituje našu hiperseksualiziranu stvarnost, pornofikaciju i fetišizaciju zbilje.
I na koncu, na programu se nalazi i predstava Hot Lollipop Lijljane Tasić i Dušana Bročića koju je kritika proglasila najinteresantnijom plesnom predstavom u Srbiji u proteklih nekoliko godina. Predstava se bavi popularnom kulturom, osobito rock’n’roll glazbom. Autori dekonsturiraju rock’n’roll izraz koji je navodno uvijek originalan i spontan. Ova dekonstrukcija odvija se putem izdvajanja elemenata koji čine ovaj originalni izričaj, a koji se pokazuje vrlo šabloniziran i stereotipiziran. 
Program festivala koji će održavati od 30. kolovoza do 4. rujna u Rijeci su financijski podržali Europska komisija, Ministarstvo kulture RH, Primorsko-goranska županije i Grad Rijeka. Organizator programa je udruga Drugo more.
Izvor: Drugo more

 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano