Super Supetar

Najveći otočki filmski festival ove će godine biti održan od 9. do 13. srpnja po peti uzastopni put u Supetru na otoku Braču.

sudbina_broja_trinaest_630

Tijekom pet slavljeničkih dana posjetiteljima će biti predstavljen bogat filmski, glazbeni i edukativni program.

Međunarodni program festivala i ove godine donosi hrvatske dokumentarne uspješnice, ali i premijere nagrađivanih europskih dokumentaraca iz Španjolske, Rusije, Njemačke,  Rumunjske i Škotske. Iz programa festivala izdvajaju se dva filma koja su na ovogodišnjem ZagrebDoxu osvojila srca publike i žirija. Festival će otvoriti film Kak je doma? mlade nade hrvatskog dokumentarizma Kaje Šišmanović koja je već svojim prvim filmom osvojila posebno priznanje žirija na ZagrebDoxu. Drugi film je Gangster te voli Nebojše Slijepčevića, koji je na ZagrebDoxu osvojio nagradu publike. Film je komedija o bračnom posredniku koji je prije 25 godina ostavio posao parketara kako bi se posvetio spajanju usamljenih srdaca, a na festivalu će ga predstaviti sam redatelj te producentica filma Vanja Jambrović.

Nakon uspješnih partnerstva sa Škotskom, Češkom i Švedskom, ove godine Supetar Super Film Festival kao zemlju gosta predstavlja Srbiju. Osim što su srpski filmovi tematski bliski domaćoj publici, zanimljivi su i stranim gostima koji žele saznati više o složenim društvenim odnosima na Balkanu. S obzirom da je publika proteklih godina izvrsno reagirala na srpske filmove, ove godine Festival će predstaviti opsežniji izbor iz recentne srpske dokumentarne produkcije.

Za program Retrospektiva filmove je odabrao Đelo Hadžiselimović, a unutar njega bit će predstavljeno pet filmova koji su nastali u Hrvatskoj u posljednjih desetak godina. Izdvajamo film Sudbina broja 13 koji govori o zagrebačkom tramvaju koji je skrivio je najtežu nesreću u povijesti, ubio najviše ljudi i najčešće isklizavao iz tračnica. Autorica Irena Škorić će sama predstaviti film supetarskoj publici. Na festivalu će biti prikazana i treća epizoda uspješnog dokumentarnog serijala Kič autorice Nane Šoljev, čiji projekt govori o tome kako se kič uvukao u sve aspekte naših svakodnevnih života.

U sklopu popratnih programa biti će organizirana filmska večer s Đelom Hadžiselimovićem , tijekom koje će svi znatiželjni imati priliku saznati na koji način odabire filmove vrijedne predstavljanja široj javnosti. Također, tu su i filmske radionice za sve uzraste koje Supetar Super Film Festival organizira u suradnji s produkcijskom kućom Restart. U njima će polaznici učiti o osnovama dokumentarnog filma, ali će također snimiti i svoj kratkometražni film. Budući da će festival i ove godine posjetiti brojni redatelji, producenti i scenaristi, polaznici će imati prilike direktno od njih učiti o dokumentarnom filmu. Za one željne usvajanja novih vještina, na plaži Vrilo će se tijekom festivala svakodnevno održavati radionica žongliranja.

Za sve goste koji žele biti u samom žarištu festivalske zabave nudi se smještaj u supetarskom kampu, koji je smješten u hladu borove šume tek nekoliko minuta hoda od plaže i festivalskog bara. Kamperska ulaznica košta 200 kuna, a u nju je uključen petodnevni  smještaj u kampu za dvije osobe, šator te ulaznice za sve festivalske projekcije. Za kamperske ulaznice možete se predbilježiti putem adrese elektroničke pošte ili putem službene Facebook stranice.

Svake večeri nakon filmskih projekcija, posjetitelje očekuje bogat glazbeni program, koji će i ove godine ponuditi posjetiteljima šarolik spektar žanrova, a ulaz na sve festivalske koncerte je besplatan. Cjelokupan filmski i glazbeni program bit će uskoro prezentirani javnosti, a više informacija možete pronaći na službenim stranicama festivala.

Izvor: SSFF

Objavljeno
Objavljeno

Povezano