Stvarnost koja gradi karikaturu

Premijerom predstave Spremni, u režiji Saše Božića prema Držićem nagrađenom tekstu Kristine Gavran, ZeKaeM zatvara ovogodišnju sezonu.

piše:
Antonija Letinić
bozic_gavran_spremni_630

Piše: Antonija Letinić

Ovaj projekt, kako je istaknula Dubravka Vrgoč, ravnateljica ZeKaeM-a u odlasku, nastavak je rada na aktivnom uključivanju mladih na kazališnu scenu i u kazališni život što je ključno za opstanak ove umjetnosti u sve turbulentnijim i krizom pritisnutim vremenima. To je i razlog zbog kojeg je Saša Božić za izvođače predstave angažirao mlade, netom završene glumce sa zagrebačke ADU, i pridružio ih novom autorskom imenu dramatičarske scene. 

Predstava, poetskog diskursa koji, prema Božićevoj interpretaciji, slijedi Ivšićeve preokupacije, rijedak je primjer tog stila u suvremenoj domaćoj produkciji, a usredotočen je na stvarnost iz koje gradi karikaturu, grotesku. Jezičnoj poetičnosti Božić pridružuje novu glumačku tehnologiju proširenu na polje već gotovo zaboravljene klaunerije koju kroz ovaj rad redefinira i oživljuje iz postdramske perspektive. Predstava tako, prema Božićevim riječima, “akumulira različite pokretne dispozitive, propitujući kojim sve vještinama glumac danas mora raspolagati i na što sve mora biti spreman kako bi se snašao i opstao u tržišnim uvjetima” otvarajući tako i političku dimenziju same predstave. 

Tekst u kojem autorica progovara o obitelji kao čestici društva i tome kako nas ekstremne situacije potiču unutar te zajednice na ovisnosti jednih o drugima, izvode Dado Ćosić (otac), Nataša Kopeč (majka), Milica Manojlović (kći), te Filip Vidović u alternaciji s Romanom Nikolićem (sin). Scenografiju i kostimografiju potpisuje Zdravka Ivandija Krigin, glazbu Damir Šimunović, pokret Petra Hraščanec, svjetlo Milan Kovačević, a ton Tomica Kraljić. Premijera predstave Spremni zakazana je za 24. svibnja u 20 sati, a raspored ostalih izvedbi nalazi se ovdje

Objavljeno
Objavljeno

Povezano