Dimenzija: ludilo

Festival nesvrstanog stripa, grafike, zvuka, glazbe i videa Novo doba održava se od 29. rujna do 5. listopada po peti put u Beogradu i Pančevu.

zeljko_zorica_sis_zzot_630 Željko Zorica-Šiš, Grupa ZZOT, 1983.

Pod sloganom Dimenzija ludilo, peti festival nesvrstanog stripa Novo doba predstavlja tendencije na međunarodnoj sceni nezavisnog, alternativnog i avangardnog stripa i njemu srodnih i bliskih umjetničkih grana. Novo doba pruža odabrani pregled aktivne i produktivne nezavisne scene u regiji bivše Jugoslavije i širem međunarodnom kontekstu, obuhvaća dnevne aktivnosti, radionice, te bogat noćni program koji čine izložbe, video projekcije i glazbena događanja.

Među mnogobrojnim sudionicima najavljeni su Dunja Janković, Igor Hofbauer i Miron Milić iz Hrvatske, Goran Dačev iz Makedonije, Mathieu Desjardins i Renard IV iz Francuske, Anna Ehrlemark, Mattias Elftrop i Heidi Somero iz Švedske, grupa Grejpfrut, Ekološko društvo Porevit i klub Menza pri Koritu iz Slovenije, grupe Studiostrip, Mubareć i Karkatag iz Beograda, Miroslav Lazendić iz Subotice, Aleksandar Zograf i drugi.

Novo doba publici će predstaviti i izložbu zagrebačke grupe ZZOT u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), realiziranu u suradnji s Metaklinikom iz Beograda. Grupa ZZOT obilježila je alternativni i avangardni strip 80-ih godina 20. stoljeća, a izlaganjem njihovih radova festival želi ukazati na postojanje izvjesnog kontinuiteta tendencija i senzibiliteta nezavisnog stripa. Radove će predstaviti Helena Klakočar, Kruno Mavar, Miljenko Sekulić i Ana Janjatović-Zorica.

Na petom izdanju festivala, “godinama generisana, regionalno i međunarodno umrežena, nepatvorena Dimenzija ludilo slobodno će se baškariti po odabranim lokacijama u Beogradu i Pančevu i pokazivati tendencije na međunarodnoj sceni nezavisnog, alternativnog i avangardnog stripa te srodnih mu i bliskih umetničkih grana”, najavljuju organizatori festivala Turbo Comix (Turbo Strip). Kao i svaki put do sada, svi su programi slobodni i besplatni.

Program festivala započinje 29. rujna u 18 sati u CZKD-u, a više potražite na službenim stranicama.

M.M. / Novo doba

Objavljeno
Objavljeno

Povezano